İstanbul'daki otellerde turist yoğunluğu: 2019 yılındaki seviyelerde!
İstanbul’un, bu yılın ilk 3 ayında 2.9 milyon turist ağırladığı açıklandı. En son 2019’un aynı zamanında 3 milyon turist ağırladıklarını söyleyen İstanbul’daki turizmciler, “İstanbul otellerinde doluluk oranı yüzde 80-90’a yaklaştı. Bu yükselişte gurbetçilerin 20’li yaşlardaki torunları ile Avrupa’da yaşayan Arapların büyük payı oldu. Altın, takı, gelinlik, çeyizlik eşya almak için İstanbul’a giden yerli turistler de otelleri doldurdu.” dedi.
İstanbul, turist sayısının az olduğu düşük sezon olarak isimlendirilen senenin ilk 3 aylık zamanında pandeminin etkisini hafifletti. Bu senenin ilk 3 ayında İstanbul’a giden yabancı turist sayısı geçen senenin aynı zamanına oranla yüzde 136 artışla 1.2 milyondan 2.9 milyona yükseldi. İstanbul otellerinde doluluk oranı yüzde 80-90’a çıkarken, bu yükselişte gurbetçilerin 20’li yaşlardaki torunları ile Avrupa’da yaşayan Arapların payı yüksek oldu. Altın, takı, gelinlik, çeyizlik eşya almak adına İstanbul’a gelen yerli turistler de otellerde kalabalığı oluşturdu.
Can suyu oldular
İstanbul Otelciler Esnaf Odası Başkanı Ahmet Yaşar konuyla alakalı olarak, “Yılın ilk üç ayı İstanbul için her daim ölü geçer. Ama bu yıl üçüncü kuşak gurbetçiler, internet üzerinden ucuz uçak bileti ve otel bulup iki-üç günlüğüne de olsa İstanbul’a gezmeye geldiler. Sirkeci’de, Sultanahmet’teki otellerde kaldılar. Bunlar genelde öğrenciler. Ayasofya’yı, Topkapı Sarayı’nı, Boğaz’ı gezip, akşamları eğlenmeye gittiler. Türk vatandaşı olmadıkları için kayıtlara Alman, Fransız, Belçikalı turistler olarak geçtiler. Yine bu dönemde Avrupa’da, İngiltere’de, Fransa’da yaşayan Arap turistler de İstanbul’a çok geldiler. İstanbul otellerinin önemli bir misafiri de yurtiçinden evlilik hazırlığı yapanlar altın, takı, gelinlik, çeyiz setleri almak için gelenler oldu. Bu sayede küçük otellerde doluluk oranı yüzde 70-80’e çıktı. Fiyatların 20, 30 Euro civarında seyrettiği ‘ölü sezonda’ İstanbul otellerine can suyu oldular.” dedi.
Fiyatlar yükseliyor
Bu aydan sonra İstanbul’da ciddi bir doluluk beklediklerini ifade eden Yaşar, “Ramazan’ın ardından diplomatik ilişkilerin de düzeldiği Suudi Arabistan ve Mısır gibi Arap coğrafyasından da Avrupa’dan da yaz döneminde çok sayıda turist geleceğini, Rusya-Ukrayna turistlerinin yerini Avrupalıların dolduracağını tahmin ediyoruz. Başka İstanbul yok gelecekler, hem tarih hem gastronomi, her şey var. Kışın 20-30 Euro olan küçük oteller şu sıralar 50 Euro oldu. Beş yıldızlılar 50-60 dolardı şimdi 150 dolar civarında. İstanbul Ticaret Odası Otelcilik Komitesi Başkanı Aydın Karacabay da mart ayı sonuna kadar İstanbul başta olmak üzere turizmde ciddi yoğunluk görüldüğünü ancak Rusya-Ukrayna çatışması nedeniyle İstanbul ve kültür turizminin en önemli ayı olan nisanda talebin neredeyse yarı yarıya azaldığını söyledi. Mayısa girerken Rusya ve Ukrayna’nın neden olduğu kayıpların diğer ülkelerle olan problemlerin hafiflemesiyle (Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan vs) telafi olmaya başladığını anlatan Karacabay, “Önümüzdeki aylara gelen rezervasyonlar gerçekten umut verici. 2022 yılı kesinlikle 2021’e göre çok daha iyi geçecek.” şeklinde konuştu.
Servis bedeli alınsın isteği
En büyük problemlerden birinin de pandemi döneminde oteller kapalı olduğu esnada kaybedilen, yetişmiş nitelikli çalışanlar olduğunu ifade eden Aydın Karacabay, şöyle dedi: “Bunları tekrar kazanmak adına mücadele veriyoruz. Bence oteller yeni bir ücretlendirme politikasıyla bu insanları tekrar kazanabilir. Mutsuz çalışanlarla mutlu misafir memnuniyeti sağlayamayız. Bankacılık, hastane, sağlık, evde bakım hizmetleri, yeme içmeye giden nitelikli personelimizi döndürmek için otel ücretleri üzerine yüzde 1 veya 2 ‘servis bedeli’ adı altında personele ek ücret olarak dağıtılacak bir uygulama yapılabilir. Maliye Bakanlığı bunun altyapısını vergiden muaf tutarak tamamen çalışanlara aktarabilir. Çalışanlar arasında büyük heyecan yaratır diye düşünüyorum.”
Otel ev problemi açıklığa kavuşmalı
İstanbul Otelciler Esnaf Odası Başkanı Ahmet Yaşar ise “İstanbul turizminin önemli sorunlarından biri sayıları 100 bin civarındaki otel evler; kayıt dışılar, pansiyon değiller. Apartmanlar arasında tek ya da iki odalı, günlük kiralanan evler bunlar. Emniyete de bildirilmiyorlar. Eroin, esrar kullanıp satanlar, kaçaklar, PKK’lı teröristler ev otellerde kalıyor, buralarda yakalanıyorlar. Adres yok, internetten pazarlanıyorlar. Telefon açıyorsunuz, hiç görmediğiniz bir ev için buluşma ayarlanıyor. Bir çocuk sizi karşılıyor. Şüphe duyulursa göstermiyorlar. Valilikle üç kere toplantı yaptık, çözüm bulamadık. Sigortasız, vergisiz çalışıyorlar, kaçak insanlar da burada yaşıyor.” açıklamalarını kaydetti.
ABD ve Avrupa'dan olumlu işaretler var
Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin de geçtiğimiz senenin son çeyreğinden itibaren yüzde 70’lere varan doluluk oranının hem İstanbul’da hem de yurt genelinde bu senenin ilk 3 ayında da sürdüğünü belirtti. Eresin, şu ifadeleri kullandı: “Bu yıla katıldığımız fuarlardan çok olumlu tepkiler aldık. Olumlu sonuçları yılın ikinci yarısından itibaren almayı umut ediyoruz. Amerika ve Avrupa pazarlarında olumlu işaretler var. İspanya ve Latin Amerika’dan turist girişlerimizin geçmiş yıllarda olduğu gibi fark edilir şekilde artmasını bekliyoruz. İran pazarı Nevruz bayramıyla birlikte hızlandı. Ortadoğu pazarında canlılık devam ediyor. Rusya ve Ukrayna turizm pazarlarındaki kaybımızın diğer pazarlar ile kapanması ihtimali devam ediyor. Gelen işaretler bu beklentimizi doğrular nitelikte.”