14.09.2021-10:57 (Son Güncelleme:14.09.2021-11:55)

İstanbul'da Salgın Toplu Taşıma Kullanımında Endişe Yaratıyor

Dünya'yı kasıp kavuran ve artık küresel bir sorun haline gelen koronavirüs salgınının etkileri devam ediyor. Türkiye'de yapılan araştırmaya göre koronavirüs pandemisinin yarattığı korku nedeniyle toplu taşıma kullanımı düştü.

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkarak tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgını küresel çapta bir sorun olmaya devam ediyor. Çin'de ortaya çıkan ve hızlı bir şekilde diğer ülkelere yayılan koronavirüs birçok sektörde etkilerini göstermeye devam ediyor.

KORONAVİRÜSÜN TOPLU TAŞIMA KULLANIMINDA ETKİLERİ

Birçok kişinin hayatını kaybetmesine neden olan, son yılların en büyük salgını koronavirüs ile ilgili Türkiye'de yapılan bir araştırmaya göre göre koronavirüs pandemisinin yarattığı korku nedeniyle toplu taşıma kullanımı yarı yarıya düştü.

Yapılan araştırmaya göre toplu taşıma araçlarını kullanan kişi sayısı, 2019 yılının 6 ayında 1 milyar 101 milyon 89 bin 475 olurken, 2020 yılının 6 ayında yüzde 40 düşerek 653 milyon 674 bin 91 oldu.

Bu yılın son 6 ayında geçtiğimiz seneye kıyasla yüzde 14 oranında düşüş yaşayan toplu taşıma ulaşımı kullananların sayısı 562 milyon 117 bin 871 kişi olarak kayıtlarda yerini aldı.

SOSYAL MESAFE ENDİŞESİYLE ÖZEL ARAÇLARA YÖNELDİLER

150 bin kişilik anket yaptıklarını söyleyen İstanbul Ticaret Üniversitesi Ulaştırma Sistemleri Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, ''Salgında sosyal mesafe endişesiyle toplu ulaşımdan kaçış oldu. Biz 150 bin kişilik anket, araştırma yaptık, değerleri inceledik. Gördük ki bir günde tahmini olarak sosyal mesafe endişesiyle 350 bin yolcu özel araca gitti. Özel aracı olup kullanmayanlar, araçlarını kullanmaya başladı. Araç kiralandı'' ifadelerini kullandı.

ÜNİVERSİTELERİN BAŞLAMASIYLA TOPLU TAŞIMAYA TALEP ARTIYOR

Ilıcalı, ifadelerini ''Şimdi mecburen yine bu yolculuklar artmaya başlayacak. Özellikle üniversitelerin açılmasıyla eski rakamları da geçecek. Çünkü nüfus artıyor, talepler artıyor'' şeklinde sürdürdü.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr