23.10.2024-19:44 (Son Güncelleme:23.10.2024-19:44)

İstanbul'da Boykot Paneli: İnsanlığa Karşı Suçların Önlenmesi

Marmara Üniversitesi'nde düzenlenen panelde boykotun hukuki ve ekonomik boyutları ele alındı.

İstanbul'da Boykot Paneli: İnsanlığa Karşı Suçların Önlenmesi

Marmara Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finans Enstitüsü tarafından düzenlenen panelde, "İnsanlığa karşı suçların önlenmesinde bir tutum olarak boykot" başlığı tartışıldı.

Panel Üyesi ve Konuşmalar

Panelin moderatörlüğünü Prof. Dr. Ertuğrul Boynukalın üstlenirken, MÜ İlahiyat Fakültesi'nden Doç. Dr. Muhammed Usame Onuş, Hukuk Fakültesi'nden Doç. Dr. Hakkı Hakan Erkiner, İslam Ekonomisi ve Finans Enstitüsü'nden Prof. Dr. Şakir Görmüş, Orta Doğu ve İslam Ülkeleri Araştırma Enstitüsü'nden Dr. Öğretim Üyesi Muhammet Bedrettin Toprak ve İletişim Fakültesi'nden Prof. Dr. Hediyetullah Aydeniz de konuşmacı olarak yer aldı.

Dini ve Ahlaki Sorumluluk Olarak Boykot

Doç. Dr. Onuş, "Dini ve Ahlaki bir Sorumluluk Olarak Boykot ve Fıkhi Temelleri" başlıklı sunumunda Hz. Peygamber dönemine dair örnekler vererek, boykotun etkisinin altını çizdi. Onuş, "Sonradan Müslüman olan Sumame bin Üsal, Mekke'ye gıda tedarik eden önemli bir kişi. Mekkeli müşriklerin olumsuz davranışları karşısında Mekke’ye ticari mal gitmeyeceğini söylemiştir. Bu duruma karşı Mekkeli yöneticiler Hz. Muhammed'den bu boykotun sona ermesini istemiştir," ifadelerini kullandı.

Hukuki Boyutlar

Doç. Dr. Erkiner, "Hukuki Boyutlarıyla Boykot" başlığı altında yaptığı konuşmada, mevcut hukuksal çerçevede boykotun nasıl değerlendirilebileceğini açıkladı. Boykotun ahlaki bir tutum olduğunu vurgulayan Erkiner, "Bir malın veya hizmetin satın alınması ya da alınmaması kişinin kendi hürriyetindendir. Bu tür boykotlar haksız rekabet oluşturmaz," dedi.

Ekonomik Güç ve Boykot

Prof. Dr. Görmüş, "Ekonomik ve Uluslararası Ticaret Boyutuyla Boykot" konulu konuşmasında, boykotun başarısının ekonomik güçle doğrudan ilişkili olduğunu belirtti. "Dünya genelinde yaklaşık 2 milyar Müslüman var, fakat çoğu düşük gelir seviyesine sahiptir. Ekonomik olarak güçlü olmamız gerekiyor," ifadelerini kullandı.

Sosyoekonomik Etkiler

Dr. Öğretim Üyesi Toprak, boykot edilen firmaların ekonomik kayıplarını ele aldı. Özellikle, "Öne çıkan içecek firması yüzde 22'lik hacim kaybı yaşadı. Ancak firmalar kayıplarını zamanla telafi edebiliyor," dedi.

Medya ve İletişim Perspektifi

Prof. Dr. Aydeniz, boykot konusundaki medya ve iletişim dilinin önemine değindi. Yeni teknolojilerin soykırım gibi eylemler için kullanılma potansiyeline dikkat çekerek, akademik ve sektörel düzeyde sorumluluk alınması gerekliliğinin altını çizdi. "Soykırım 7 Ekim'de başlamadı," dedi.

Marmara Üniversitesi (MÜ) İslam Ekonomisi ve Finans Enstitüsü (MUİSEF) tarafından İlahiyat Fakültesi Prof. Dr. Raşit Küçük Konferans Salonunda "İnsanlığa karşı suçların önlenmesinde bir tutum olarak boykot" paneli gerçekleştirildi. MUİSEF’ten Prof. Dr. Ertuğrul Boynukalın'ın (sol 4) moderatörlüğünü yaptığı panelde MÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammed Usame Onuş,(sol 1) MÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakkı Hakan Erkiner, (sol 2) MÜ İslam Ekonomisi ve Finans Enstitüsü’nden Prof. Dr. Şakir Görmüş, (sol 3)MÜ İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hediyetullah Aydeniz (sağ 2) MÜ Orta Doğu ve İslam Ülkeleri Araştırma Enstitünden Dr. Öğretim Üyesi Muhammet Bedrettin Toprak (sağ 1) konuşmacı olarak yer aldı.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr