İstanbul Resim ve Heykel Müzesi Açılıyor
MSÜ rektörü Handan İnci ‘Kayıp, çalıntı ve sahtesiyle değiştirilen 42 eser var.’ Açıklaması ile gündeme gelen Resim ve Heykel müzesi hakkında bilinmeyenler...
9 yıllık aranın ardından sanatseverlerle buluşacak olan İstanbul Resim ve Heykel Müzesi birçok asılsız iddia ile gündeme gelmişti. Bu iddiaları yalanlayan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Handan İnci Elçi, 9 yıllık aranın ardından son teknolojik ürünlerle dizayn edilen müzedeki 42 eserin kayıp, çalıntı veya sahtesiyle değiştirildiğini ifade etti. Sonbaharda ziyaretçileriyle buluşacak olan İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’ndeki eserlerle ilgili olarak Prof Dr. Handan İnci Elçi, kayıp, çalıntı ve değiştirilen 42 eser olduğunu ifade ederek, diğer 339 eserin 1984 yılından önce elçilik binalarına gönderilip hediye edildiğini belirtti.
TÜRKİYE’NİN İLK GÜZEL SANATLAR MÜZESİ
Atatürk’ün emri ile 1937 yılında açılan müze Türkiye’nin ilk Güzel Sanatlar Müzesi olarak Dolmabahçe Sarayı’nda Veliaht Dairesi’nde hizmete açılmıştır. İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, 2012 yılından itibaren Milli Saraylar Dairesi Başkanlığı’nca restorasyon çalışmaları başlatıldı. 2021 sonbaharında açılması beklenen müzedeki çalışmaların yüzde 99’unun tamamlandığını belirten Prof. Dr. Handan İnci Elçi, müzenin hem İstanbul’un hem de Türkiye’nin en önemli sanat duraklarından olacağını belirtti.
“TÜRKİYE’NİN SANAT HAFIZASI”
Prof. Dr. İnci, müzede bulunan koleksiyonların Türkiye’nin sanat hafızası olduğunu ifade ederek, toplamda 12 bin 378 eserin olduğu müzede 404 eserin kayıp olduğu ile ilgili de açıklamalar yaptı. Prof. Dr. Handan İnci Elçi, "Bu eserlerin 339 tanesi üst kurumların talebiyle elçilik binalarımıza gönderilmek, yabancı devlet adamlarına hediye edilmek, Anadolu'da açılan müzelere verilmek suretiyle Aralık 1984 tarihinden önce müzeden çıkarılmış. Hangi eserin hangi kuruma gittiği, eserin adı ve fotoğrafıyla kayıtlıdır.” dedi. Prof. Dr. İnci, diğer eserlerin 4 tanesi 1982 ve 1986’da çalındığını, 18 adedi sanatçının ailesine iade edildiği, 37 eser 2007’de kayıp olarak raporlandı, 1 eserin sanat değeri taşımadığı, 3 eserin sahte kaydı yapıldığı ve 1 eserin kaydının ise sehven boş bırakıldığını ifade etti.
TOPLAM KAYIP ESER SAYISI…
Kayıp, çalıntı ve sahtesiyle değiştirilen toplamda 42 eserin olduğu belirten Prof. Dr. Handan İnci, 2011 yılından itibaren herhangi bir kayıp, çalıntı raporunun olmadığını ancak bu rakamın oldukça üzücü bir rakam olduğunu ifade etti. İstanbul Resim ve Heykel Müze müdürü Hasan Karakaya ise bu alanda oldukça deneyimli ve uzman bir isim.