21.09.2024-12:14 (Son Güncelleme:21.09.2024-12:14)

İstanbul Havalimanı, Avrupa'nın En Yoğun Havalimanı: Günde Binlerce Uçuş!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Havalimanı'nın günlük ortalama bin 488 uçuş ile Avrupa'daki en yoğun havalimanı olduğunu duyurdu.

Bakan, İstanbul Havalimanı'nın Amsterdam, Paris ve Londra gibi Avrupa başkentlerindeki havalimanlarını geride bıraktığını vurguladı. Ayrıca, dünya genelindeki 25 küresel ölçekli havalimanı arasında İstanbul Havalimanı'nın 7. sırada yer aldığını belirtti.

Türkiye'nin Uçuş Yoğunluğu

Uraloğlu, Türkiye’nin günlük ortalama 3 bin 735 uçuş ile Avrupa'da en yoğun trafik hacmine sahip ülkeler arasında 6. sırada olduğunu açıkladı. Antalya Havalimanı'nın da günlük ortalama 949 uçuş ile aynı listede 10. sırada yer aldığını ekledi.

Gecikme Süreleri ve Verimlilik

Bakan, Türkiye'nin uçuş yoğunluğunun gecikme sürelerinde de kendini gösterdiğini belirtti. EUROCONTROL tarafından yayınlanan raporda, Avrupa hava sahasının uçuş başına ortalama 2,27 dakika gecikme süresi bulunduğu, Türk hava sahasının ise sadece 0,5 dakikanın altında gecikme süresiyle Avrupa’nın en verimli hava sahalarından biri olduğu ifade edildi.

Uraloğlu, EUROCONTROL üyeleri arasında bazı kontrol merkezlerinde uçuş başına ortalama 1 dakikadan fazla gecikme süreleri kaydedildiğini, Budapeşte'nin ortalama 4,4 dakikalık gecikme ile en yüksek gecikmeyi yaşadığını belirtti. Diğer yoğun gecikme sürelerine sahip kontrol merkezleri arasında Zagreb ve Belgrad’ın 1,8 dakika ile yer aldığını söyledi.

cerenpeksen@haber365.com