11.04.2022-15:37 (Son Güncelleme:11.04.2022-16:02)

İstanbul Boğaz'ı Bekar Deresi'nin kirli, kokan sularıyla kirlenmeye devam ediyor

Boğaz'a Çengelköy'den akan kirli ve kötü koku sorunu hala çözülemedi. Esnaf ve vatandaşın tepkisini topladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) sorumluluk alanını kapsayan, Üsküdar Bosna Bulvarı üzerinden geçen Çengelköy Sahili'ne kadar uzanan derenin Boğaz'a doğru döküldüğü yerde kirlilik ve kötü koku, semt sakinlerini, esnafı oldukça rahatsız ediyor. Yurt içi ile yurt dışından Çengelköy'e gelen misafirlere ev sahipliği yapan Çengelköy'ün aynı zamanda yerli halkı da sahilde vakit geçirip, yürüyüş yapamamaktan şikayetçi. Semtin esnafı ise müşterilerini kaybetmemek adına kötü kokuyu engellemek için iş yerlerinin dış cephelerine geçen yıl konan vantilatörleri, sorunun çözülememesi sebebiyle hala kaldıramadı. Çengelköy sahilinde muhabirlere konuşan Onurcan Bacak haftanın yorgunluğunu atabilmek adına haftasonları sahile yürümek amacıyla geldiğini ifade etti. Semti görmek, izlemek ve Boğaz'ın güzelliğinin tadını çıkarmak için burada olduğunu söyleyen Bacak, ''Çevreye baktığımda kirlilik var. Bu durum biz İstanbullular olarak insanın içini acıtıyor. Dereye baktığımızda lağım ve endüstiriyel kirlilik var. Bunu görünce bakıyoruz, İstanbul tarihi, kadim bir kenttir. Buradaki biyoçeşitliliğe ve güzelliğe pek yakışmıyor. Halbuki düzenlense, temizlense İstanbul'a yakışıkır bir şekilde bizler için de daha iyi olabilir ve daha mutlu olabiliriz. Temizlik çevre için önemli. Çevre bilincinin oluşması gerek.'' diye söyledi.


''Dünya İstanbul'u böyle tanımamalı''

Yetkililere çağrıda bulunan Bacak, İstanbul'un 16 milyon nüfusa sahip olduğunu ve daha temiz, düzenli bir çevreye sahip olması gerektiğini vurguladı. Atık yönetimlerinin iyi yapılması gerektiğini söyleyen Bacak, ''Üzücü. 16 milyon nüfusu var, 11 milyon turist akın akın geliyor. Dünya İstanbul'u böyle tanımamalı. İstanbul muazzam bir şehir. Yetkililer şehir için rögar kapaklarına, çevresel atıklarına dikkat etmeli, denize direkt kirliliği ulaştırmadan arıttıktan sonra gönderilirse vatandaş olarak çok daha temiz olmasını isteriz.'' dedi. İstanbul'a Hatay'dan ziyarete gelen Cuma Rıdvan ise derenin bu halinin kötü bir görüntü oluşturduğunu söyledi. Bekar Deresi'nin temizlenmesi halinde daha iyi bir görüntü oluşturacağını anlatan Rıdvan, Boğaz gibi güzel bir manzaranın yanında böyle bir görüntü insanı hayrete düşürüyor aynı zamanda beklenmedik gelen kötü kokunun kendilerini rahatsız ettiğini söyledi.

Kötü koku oldukça rahatsız ediyor

Çengelköy'ün sakinlerinden Doruk Türkeri de derede olan kötü kokunun kendilerini rahatsız ettiğini, zamana kadar derenin bu halinin fazla haber yapıldığını ama bu konu hakkında hala net bir çözüm bulunamadığını ifade etti. Yetkililerin civardaki altyapı sorununa çözüm bulması gerektiğini vurgulayan Türkeri, ''Bu denli bir görüntü Boğaz'a yakışmıyor.'' şeklinde ifade etti.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr