İstanbul AKM'sine Kavuştu! İşte Atatürk Kültür Merkezi'nin Açılışından İlk Görüntüler
Yenilenen Atatürk Kültür Merkezi (AKM), Cumhuriyetin 98'inci yaş gününde yani 29 Ekim tarihinde bir kere daha hizmete açıldı. Başkan Erdoğan'ın katıldığı tören ile açılışı gerçekleştirilen AKM'de 13 yıl sonra Sinan Operası ile ilk konser sahnelendi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yenilenerek modern bir görüntüye ulaşan Atatürk Kültür Merkezi'nin (>AKM) açılışını gerçekleştirdi. Başkan Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte Ankara'dan İstanbul'a gelerek, Cumhuriyet'in 98. yıl dönümünde hizmete açılan AKM binasında gerçekleştirilen törene katıldı.
AKM AÇILIŞINA BAŞKAN ERDOĞAN VE EMİNE ERDOĞAN KATILDI
Başkan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın katılım gösterdiği AKM'nin açılışında söz konusu bölgenin çevresinde geniş güvenlik önlemleri alınırken, Taksim Meydanı ve çevresindeki çeşitli yollarda çok sayıda vatandaş, töreni meydana kurulmuş olan dev ekranlardan takip etti. AKM'de 13 yıl sonra Sinan Operası ile ilk konser gerçekleşti.
ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ (AKM) HAKKINDA BİLGİLER
AKM'nin projesi tiyatro binası olarak 1946 yılında mimar Feridun Kip ile mimar Rüknettin Güney tarafından kaleme alınmıştır. 'Opera Binası' olacak bir biçimde tasarlandı ve ilk adı da İstanbul Kültür Sarayı oldu, ilerleyen dönemler içerisinde bugünkü adını aldı.
Bina, ödenek yokluğu sebebiyle sonlanamayınca 1953 tarihinde Bayındırlık Bakanlığı'na devredildi ve ardından 1956 tarihinde mimar Hayati Tabanlıoğlu projesi ile de inşaatı sürdürüldü
Atatürk Kültür Merkezi, İstanbul Kültür Sarayı ismiyle 1969 yılında halkın hizmetine sunuldu. 23 yılda tamamlanabilmiş olan İstanbul Kültür Sarayı binası, kısa bir sürenin ardından 27 Kasım 1970 tarihinde Arthur Miller'in Cadı Kazanı ismini taşıyan oyun oynanırken çıkan yangında harap oldu.
Söz konusu yangında can kaybı olmadı ancak bina ile beraber IV. Murad isimli oyunun galası için Topkapı Sarayı'ndan getirtilmiş eşyaların bir bölümü de yandı (IV. Murad'a ait bir kaftan, değerli bir Kur'an, IV. Murat'ı belirten bir tablo). Yangının neden çıktığı ise belirlenemedi.
AKM'NİN ÖZELLİKLER NELERDİR?
Atatürk Kültür Merkezi'nde; 1307 kişilik büyük bir salon, 502 kişiyi misafir edebilecek konser salonu, 296 kişilik tiyatro salonu, 190 kişiyi misafir edebilecek küçük bir sahne, 206 kişilik sinema salonu ve üst katlarda ise büyük bir sergi salonu bulunuyordu
Koruma kurulu kararı neticesinde binanın bulunmuş olduğu alan 1993 yılında 'kentsel sit alanı', bina ise 1999 yılında 'korunması gerekli kültür varlığı' olacak bir şekilde tescil edildi. Yeni binanın temeli ise 2019 yılında atıldı.
AKM bünyesinde 2 bin 40 kişilik opera salonu, 802 kişilik tiyatro salonu, galeri, çok amaçlı salon, çocuk sanat merkezi, müzik platformu, müzik kayıt stüdyosu, bir bilgi merkezi olarak kurgulanan ve müzik, sanat, mimari, tasarım gibi ihtisas başlıklarına odaklanan kütüphane, Yeşilçam Sineması ve tasarım dükkânı bulunuyor.