28.05.2022-06:03 (Son Güncelleme:28.05.2022-06:03)

İşsizlik maaşı nasıl alınır? İşsizlik ödeneği ne kadar? İşsizlik maaşı şartları nelerdir? İşsizlik ödeneği hesaplama

Finansal krizler, şirketteki revizyonlar ve çok daha fazlası... Bu gibi pek çok neden işinizi kaybetmenize neden olabilir. Peki kamu bütçesiyle sağlanan, işsiz olduğunuz dönemde hayatınızı kurtaran işsizlik maaşı nasıl alınır? İşsizlik maaşı alma şartlarına dair bilmeniz gerekenleri içeriğimizde derledik.

İşsizlik maaşı, kişilerin işsiz olduğu dönemde devletten aldıkları geçici maaşlardır. Bu haktan yararlanmak isteyenler merakla işsizlik maaşı alma şartları ile ilgili araştırma yapmaya başladılar. Bu haktan yararlanabilmek için kişilerin başvuru koşullarını taşımaları gerekiyor.

Başvuru şartları nelerdir?

İşsizlik maaşı alabilmenin şartları, ilgili kanun hükümleriyle belirlendi. Buna göre;

İstek, yetenek ve sağlık yeterliliği bulunmasına rağmen, kendi istek ve kusurunun dışında işini kaybeden kişiler,

Son 120 gün prim ödeyip sürekli çalışıp son 3 yılda en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödeyenler sözleşme feshedildikten 30 gün içinde başvuru yaparak işsizlik maaşı başvurusu yapabilir.

İşsizlik maaşı başvurusu nasıl yapılır?

İşsizlik maaşı almak isteyen kişilerin gerekli şartları sağlamaları durumunda 30 gün içerisinde en yakın İŞKUR birimine veya elektronik ortamdan başvuru yapılabiliyor. Öte yandan işini kaybeden kişiler e-Devlet üzerinden de başvuru yapabilir. İşini kaybeden kişi eğer 30 gün içerisinde başvuruda bulunmazsa, başvuru hakkı ortadan kalkacaktır.

İşsizlik maaşı başvurusu nereden yapılır?

İşsizlik maaşının ne kadar süreyle alınabileceği, son 3 yıl içerisinde yatırılan sigorta primine göre değişiklik göstermektedir. Buna göre; ödemiş olduğunuz prim günü ne kadar fazla olursa o kadar fazla maaş alınabiliyor.

600 gün sigortalı çalışıp işsizlik primi ödeyen sigortalı işsizler için 180 gün,

900 gün sigortalı çalışıp işsizlik primi ödeyen sigortalı işsizler için 240 gün,

1080 gün sigortalı çalışıp işsizlik primi ödeyen sigortalı işsizler için 300 gün işsizlik ödeneği verilmektedir.

İşsizlik ödeneği nasıl hesaplanır?

İşsizlik maaş süresine ek olarak, işsizlik maaşının tutarının belirlenmesinde en önemli konu sigorta primleridir. İşsizlik maaş hesaplamaları, sigortalının son dönemdeki kazancı dikkate alınarak hesaplanıyor. Buna göre kişinin son dönemdeki günlük ortalama brüt kazancının yüzde 40’ı kişiye transfer ediliyor. Ödenek miktarı ise aylık brüt asgari ücretin yüzde 80’inden daha fazla olamaz.

İşsizlik maaşı hangi durumlarda kesilir?

Kişi, işsizlik ödeneği aldığı dönemde kayıt dışı çalışırsa işsizlik ödeneği tekrar başlatılmamak üzere kesilir. İşsizlik ödeneği aldığı süre zarfında SGK’dan yaşlılık aylığı alanlar da işsizlik maaşı alamazlar.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr