05.08.2024-10:46 (Son Güncelleme:05.08.2024-10:46)

İsrail’i korku sardı: Lübnan sınırında olağanüstü savaş hazırlığı

Gazze’de katliamlarını sürdüren İsrail yönetimi, Lübnan sınırında olağanüstü savaş hazırlığına girişti. Tel Aviv, Hizbullah ile yaşanan çatışmalara karşı Rambam Hastanesi otoparkını polikliniğe çevirdi.

İsrail, Hizbullah’ın saldırısı sonrasında olağanüstü savaş hazırlığına başladı. Gazze'deki hastaneleri hedef alan İsrail, kendi sağlık sistemini koruma amacıyla bazı hastanelerini yer altına taşımaya başladı. Özellikle Lübnan'ın güneyinde Hizbullah ile yaşanabilecek olası çatışmalara hazırlık yapmak için acil önlemler alınıyor.

Lübnan sınırında olağanüstü hareketlilik

Haber7’nin yer verdiği habere göre; Hayfa kentinde bulunan Rambam Hastanesi'nin otopark katının acil servis polikliniğine dönüştürülmesi, İsrail'in bu çabalarının bir göstergesi. Onlarca hasta yatağı ve acil müdahale ekipmanının yerleştirildiği bu otopark, İsrail'in Gazze'de yaşananları kendi topraklarında yaşamaktan korktuğunu gösteriyor.

İsrail'in, Hizbullah'ın yoğun bombardımanı sırasında ortaya çıkabilecek yaralı akınına nasıl cevap vereceği konusu gündemde. Bu bağlamda, sınıra yakın bölgelerdeki sağlık merkezlerinin hazırlıkları hızlandı. Rambam Hastanesi'nin dönüşümü, İsrail'in kapsamlı bir savaşa hazırlandığını ortaya koyuyor. Zira bu hastane, İsrail-Lübnan sınırında 50 kilometre derinlikteki hat boyunca hizmet veren en büyük sağlık kurumu olarak öne çıkıyor.


Golan Tepeleri’ne yapılan saldırıda yaralananlar buraya getirildi

27 Temmuz'da Golan Tepeleri'nde çoğunluğu Dürzi nüfusun yaşadığı Mecdel Şems beldesine düzenlenen roket saldırısında 11 sivil hayatını kaybetmiş, 6'sı ağır olmak üzere 24 kişi yaralanmıştı. Olay sonrası tüm yaralılar Hayfa'daki Rambam Hastanesi'ne sevk edildi. Bu durum, hastanenin stratejik önemini bir kez daha gözler önüne serdi.

Bölgedeki gerilim, İran'ın Hamas lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da suikaste uğraması sonrası intikam yeminleri etmesiyle daha da arttı. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, "kıyamet saati"ne atıfta bulunarak, dünya genelinde artan nükleer tehdit nedeniyle gerilimin en yüksek seviyelerde olduğunu belirtti. Ryabkov, Rossiya-1 devlet televizyonuna verdiği röportajda, kıyamet saatinin iki dakikaya yaklaştığını ancak bunun geri döndürülemez bir savaşa işaret etmediğini vurguladı.

İran, İsrail’i tehdit etmeye devam ediyor

İran, İsrail hedeflerine yönelik tehditlerini sürdürürken, Hayfa ve kuzeyine yönelik roket ve kamikaze İHA saldırılarının artması bekleniyor. Devrim Muhafızları'nın Suriye sorumlusunun Şam'da öldürülmesine misilleme olarak, İran 13 Nisan'da İsrail'e yüzlerce kamikaze İHA, balistik füze ve seyir füzeleriyle saldırmıştı. Bu saldırıların büyük kısmı İsrail savunma sistemleri tarafından havada imha edildi.

Bölgedeki bu yüksek tansiyon, İsrail'in kendi sağlık altyapısını koruma ve savaş senaryolarına karşı hazırlıklı olma çabalarını artırdı. Dünya, İran'ın nasıl bir yanıt vereceğini merakla beklerken, İsrail'in sağlık merkezlerini yer altına taşıma girişimi, geniş çaplı bir çatışmanın kaçınılmaz olduğunu gösteriyor.

muratcankilic@haber365.com.tr