15.05.2020-14:02 (Son Güncelleme:15.05.2020-14:14)

İsrail Nasıl ve Ne Zaman Kuruldu? İsrail'in Tarihi

İsrail nasıl kuruldu? İsrail ne zaman kuruldu? İsrail tarihi hakkında bilmeniz gereken her şeyi haberimizde bulabilirsiniz…

İsrail nasıl kuruldu? İsrail ne zaman kuruldu? İsrail tarihi hakkında bilmeniz gereken her şeyi haberimizde bulabilirsiniz…

İSRAİL NASIL VE NE ZAMAN KURULDU?

İsrail ve Yahuda Krallıkları'nın çıkış tarihi Demir Çağı'na dayanır. M.Ö. 720 yılı civarında Asur İmparatorluğu, İsrail’i tahrip etti. Yahuda daha sonra Babil İmparatorluğu, Fars İmparatorluğu ve Helen İmparatorlukları tarafından fethedilir. M.Ö. 110 senesinde düzenlenen ve başarılı olan Maccabean İsyanı bağımsız bir Yahudi krallığının önünü açmıştır fakat M.Ö. 63 yılında Haşmonayim Hanedanı, Roma Cumhuriyeti'nin bağımlı devleti olunca bu girişim başarısızlıkla sonuçlanır. Bu olay sonucunda M.Ö. 35 senesinde Herodyen Hanedanlığı kuruldu ve M.S. 6 yılında Yahudiye kurulur. Yahudiye, Yahudi - Roma Savaşları'nda yıkılana dek Roma İmparatorluğu bölgesi olmuştur.

Yahudi - Roma Savaşları esnasında büyük çaplı tahribat meydana geldi ve Yahudi nüfusu göçe zorlandı. Savaşlar sonrası Yahudiye isminin yerini Syria Palaestina almıştır. Bölgedeki Yahudi nüfusu yüzyıllar boyu belli bir düzeyi korudu. M.S. 7'nci yüzyılda Bizans İmparatorluğu kontrolünde olan Filistin, Araplar tarafından ele geçirildi 1099 senesinde ballayan Birinci Haçlı Seferi'ne dek Müslümanların kontrolünde kaldı. 1187 senesinde Eyyubiler, Filistin'i geri aldı. 13'üncü yüzyılda ise Memluk Sultanlığı Doğu Akdeniz bölgesindeki hakimiyet alanını artırır ve 1517 yılında Osmanlı İmparatorluğu Memluk Sultanlığını başarısızlığa uğratır ve Filistin bölgesini topraklarına katar. 19'uncu yüzyılda Yahudi toplumu arasında artan ulusal bilinç Siyonizm'in kurulmasına öncülük etti. Yahudi diasporası nedeniyle Yahudiler önce Osmanlı İmparatorluğu'na ve daha sonra ise İngilizler'in kontrolündeki Filistin'e göç eder.

İSRAİL DEVLETİ NASIL KURULMUŞTUR?

1947 yılında Birleşmiş Milletler, “Birleşmiş Milletler Paylaşım Planı” ismindeki bir planı duyurdu. Plan, bağımsız Arap ve Yahudi devletlerinin ve uluslararası statüde olan Kudüs'ün oluşumunu öngörüyordu. Plan İsrail Yahudi Ajansı tarafından kabul edildi ancak plan Arap liderler tarafından reddedildi. 1948 senesinde İsrail Yahudi Ajansı, İsrail Devleti'nin bağımsızlığını ilan etti ve 1948 Arap İsrail Savaşı ile birlikte İsrail manda bölgelerin çoğunda kontrolü ele geçirdi. Batı Şeria ve Gazze bölgeleri Arap ülkeleri kontrolünde kaldı. Daha sonra İsrail, Arap ülkeleriyle birkaç kez daha savaştı ve 1967 yılındaki 6 Gün Savaşı'nın ardından İsrail Batı Şeria, Golan Tepeleri ve Gazze bölgelerini işgal etti. Bu gelişmelerle birlikte İsrail, Golan Tepeleri ve Doğu Kudüs'ü yasalarca kendi toprağı olarak saydı. Batı Şeria bölgesini yasaya dahil etmedi. İsrail'in Filistin topraklarını işgali, dünyanın en uzun askeri işgali olarak da bilinir. İsrail Filistin tartışmaları henüz barışla sonuçlanmamış olsa dahi İsrail, Mısır ve Ürdün devletleri arasında barış antlaşmaları imzalanmıştır.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr