İspanya'da Restoran Sektörü 'Yeni Normal'e Uyum Sağlamaya Çalışıyor
İspanya'da, coronavirüs pandemisinin en çok etkilediği sektörlerden birisi olan restoranlar, kayıplarını minimuma çekmek için yeni normale alışmaya çalışıyor.
İspanya'da devletin düzenlediği aşamalı normalleşme takvimi kapsamında bugünden itibaren İspanya'nın % 47'si üçüncü, % 53'ü ise en son etap olan dördüncü normalleşme dönemine geçti. Ülke genelinde bütün restoranlar, iç mekanda % 40, dış mekanda da % 50 kapasiteyi geçmemek koşuluyla hizmet sağlamaya başladı.
Corona salgınından en fazla etkilenen Madrid ve Barselona şehirlerindeki restoranlar da neredeyse üç ay sonra bugün iç mekanlarında müşteri aldı. İspanya Restoran Sahipleri Derneği, coronavirüs salgını sebebiyle restoranların % 20'sinin kapanacağının beklendiğini belirtti. Sektör olarak İspanya'nın gayrisafi yurt içi hasılasındaki hisselerinin % 6,2 olduğunu belirten dernek temsilcileri, neredeyse 280 bin bar ve restoranda 1,7 milyon kişiye iş imkanı sağladıklarını aktardı.
Madrid'deki La Plaza restoranının garsonlarından Manuel açıklamasında, "Bizim için her şey farklı. Artık çok daha fazla sorumluluğumuz var. En zorlarından biri, özellikle sıcak havalarda maskeyle çalışmak. Ellerimizi sık sık yıkıyoruz, hijyen jelleri kullanıyoruz. Zor ama yavaş yavaş alışıyoruz" şeklinde konuştu. Şef Marga Chwalek ise "Maske ile iş yapmak beni biraz rahatsız ediyor ama şimdilik her şey yolunda gidiyor. Herkes gibi bizim de bu yeni sürece ayak uydurmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.