Işkın nedir, faydaları nelerdir? Işkın otu nerede yetişir? Işgın nasıl yenir? Işgın faydaları ve tüketim önerileri
Işkın otu popülerliğini attırması üzerine halk arasında ışkın otu nedir, faydaları nelerdir soruları sıklık kazandı. Canan Karatay'ın ışkın otu açıklaması sonrasında ışkın otu nasıl yenir, nelere iyi gelir, nerelerde yetiştirilir sorularına yanıt aranmaktadır. Sağlıklı beslenmede büyük rolü olan ışkın otu hakkında merak edilenler haberimizde
Prof. Dr. Canan Karatay'ın tavsiyelerinin üzerine gündeme gelen ışkın otu pek çok insan da fayda gösterdiği bilinmektedir. Sağlık yaşam tüketilmesi ön görülen ışkın otu nedir? Işkın otu faydaları nelerdir? Işkın otu nerelerde kullanılır? Işkın otu nerede yetiştirilir? Işkın otu nasıl tüketilir? sorularının yanıtları haberimizde yer almaktadır
Işkın nedir?
Kalp ve damar hastalıklarına iyi geldiği söylenen bitkiler arasında yer alan ışkın otu özellikle yemeklerde sık rastlanılmaktadır. Işkın ya da ışgın olarak bilinen ot ile yapılan yemekler dünyanın en lezzetli yemeği olarak bilinmektedir.
Mayıs - Haziran aylarında sarı çiçek açan, 40 - 150 cm boyunda olan ışkın otu nominat seksiyonda gösterilir. Güneybatı Asya'nın ılıman ve subtropikal bölgelerinde (Türkiye, Suriye, İsrail, Filistin, Ürdün, Lübnan, Ermenistan, Azerbaycan, Irak, İran, Afganistan ve Pakistan) yayılım gösterir ve Türkiye'de yabani olarak yetişen tek ravent (Rheum) türüdür.
Işkın otu faydaları nelerdir?
Oldukça fazla yararı olan Işkın otunun saymakla bitmeyecek kadar sağlıklı yaşamda faydası vardır. İlaç niyetine tüketilen ışkın otu çiğ ya da pişirilerek kullanılması oldukça mümkündür. Kalp ve damar sağlığında ki yararı oldukça popülerdir.
-Kırmızı sebzede bulunan polifenol isimli madde ışkın otunda da oldukça fazla bulunmaktadır. Polifenol maddesi kaynatıldıktan sonra ortaya çıkar bu nedenle ışkın otunun pişirilerek tüketilmesi gerekir.
-Işkın otunun kanseri önleyicisi etkisi de vardır.
-A, B1, B2, C, E ve K vitaminleri yönünden oldukça zengindir.
-Bağışıklık sistemi oldukça yüksektir.
-İştah açıcı özelliği vardır. Kilo alımlarında etkili rol oynar.
-Gribe karşı koruyucudur.
-Ateş düşürücü etkisi vardır.
-Kabızlık sorunu yaşayanlar için sindirimde oldukça başarılıdır.
Işkın otu nasıl tüketilir?
Çiğ ya da pişirilerek kullanılan ışkın otunda özellikle haşlanarak sebze yemeği olarak tercih edilmektedir. Özellikle ışkın otu haşlanırken ki çıkan suyu oldukça yararlı olup bütün vitamini suyunda sözüne uygundur. Bunun yanı sıra ışkın otu kavurularak börek olarak da tercih edilmektedir.
Işkın otu nerede yetiştirilir?
Türkiye'de sınırları içerisinde yabani olarak yetişen tek ravent (Rheum) türüdür ve özellikle doğu illerinde (Ağrı, Muş, Bitlis, Bingöl, Elazığ, Erzincan, Malatya, Tunceli, Hakkâri, Van, Erzurum, Iğdır, Kars, Sivas, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Hatay'da Amanos dağı) 1800 – 2800 m yüksekliklerde görülmektedir. Işkın otu ticari odaklı toplanılmaya devam edilmesi halinde ileriki yıllarda zorlu durumlar yaşanılması ön görülüyor.
Işkın otu ile neler yapılır?
Doğu Anadolu'da pazarlarda ''ışgıncı'' olarak bilinerek kabuğu muz gibi soyulduktan sonra genelde tuza bandırılıp çiğ olarak tüketilirken tadı ekşi ve mayhoş tadı vardır.
Hakkari'de dondurma, uçkunlu kek
Bitlis'de adilcevaz turşusu
Elazığ'da ışgınlı yumurta
Van'da kavurmalı uşgun ekşilisi, ışkınlı kapuska
Yukarıda belirtilenlerin yanı sıra ışkınlı reçel, ısgınlı pasta, ışgınlı kıtır kek, ışgınlı tart, ışgınlı krambil gibi çeşitli tatlılarda da kullanılmaktadır.