İSKİ'den Flaş Su Açıklaması!
İski tarafından yapılan açıklamada, dudullu terfi merkezi’nde, yeni deponun devreye alınması ve terfi merkezi mekanik aksamı montaj çalışmaları nedeniyle istanbul'da birçok ilçede 8 saatlik su kesintisinin yapılacağı belirtildi.
İski'den flaş açıklaması!
İski tarafından yapılan açıklamada, dudullu terfi merkezi’nde, yeni deponun devreye alınması ve terfi merkezi mekanik aksamı montaj çalışmaları nedeniyle istanbul'da birçok ilçede 8 saatlik su kesintisinin yapılacağı belirtildi.
İski tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "dudullu terfi merkezi'nde, yeni deponun devreye alınması ve terfi merkezi mekanik aksamı montaj çalışmaları yapılacaktır.
Bu sebeple 18.10.2017 çarşamba günü 23:00 ile 19.10.2017 perşembe günü 07:00 saatleri arasında 8 saat süreyle aşağıda belirtilen bölgelere su verilemeyecektir. su alamayacak bölgeler;
Üsküdar ilçesi: tamamı. çekmeköy ilçesi: tamamı. ataşehir ilçesi: yeni çamlıca, mevlana, mimar sinan, yenişehir, kayışdağı, inönü, ferhatpaşa ve atatürk mahalleleri. maltepe ilçesi: fındıklı mahallesi.
Ümraniye ilçesi: hekimbaşı, topağacı, dumlupınar, kazımkarabekir, inkılap, elmalıkent, saray, tantavi, atatürk, yamanevler, namık kemal, istiklal, atakent, armağanevler, esenevler ve site mahalleleri. kadıköy ilçesi: osmanağa, caferağa, rasimpaşa, zühtüpaşa, hasanpaşa, fikirtepe, acıbadem ve koşuyolu mahalleleri. beykoz ilçesi: baklacı, yavuz selim, çiftlik, çengeldere, fatih, rüzgarlıbahçe, kavacık, çubuklu, soğuksu, gümüşsuyu, çiğdem, acarlar, zerzevatçı, elmalı, örnek ve yeni mahalleleri.
Sancaktepe ilçesi: meclis, inönü, atatürk, yenidoğan, safa, yunus emre, mevlana, emek, sarıgazi, kemal türkler ve merve mahalleleri zeytinburnu ilçesi: tamamı. fatih ilçesi: tamamı. beyoğlu ilçesi: arapcami, emekyemez, bereketzade, müeyyetzade, şahkulu, kemankeş karamustafapaşa, hacı mimi, evliya çelebi, asmalımescit, tomtom, firuzağa, kuloğlu, kılıç ali paşa, cihangir, pürtelaş hasan efendi, ömer avni ve gümüşsuyu mahalleleri.
Beşiktaş ilçesi: vişnezade, sinanpaşa, türkali, cihannuma, abbasağa, yıldız, mecidiye, ortaköy, kuruçeşme, arnavutköy ve bebek mahalleleri. sarıyer ilçesi: rumelihisarı, baltalimanı, emirgan, istinye, yeniköy, tarabya, kireçburnu, cumhuriyet, çayırbaşı, büyükdere, sarıyer merkez, yenimahalle ve rumeli kavağı mahalleleri."
İstanbul'da tarihte su yönetimi
M.ö. 658 yılında sarayburnu ve çevresinde kurulan istanbul, jeopolitik bakımdan da çok önemli yerleşim merkezlerindendir. asya ile avrupa'yı birleştiren boğazı, altınboynuz ünvanlı haliç'i, şehri her taraftan çevreleyen denizleri, burada yaşanan kültür ve medeniyetleri ile istanbul asırlar boyu siyasi, askeri ve ticari bir merkez haline gelmiştir.
Kuruluş döneminde şehrin su ihtiyacı, yeraltı kaynaklarından sağlanıyordu. ilk önemli su tesisleri roma imparatorları zamanında yapılmıştır. imparator hadriyen (117-138) tarafından sur dışındaki bir kaynaktan haliç'in kenar mahallelerine kadar su yolu yaptırıldığı, valens'in (364-378) de halkalı civarından beyazıt'a kadar su getirttiği ve bu su yolu için mazul kemer ile bugün bozdoğan diye bildiğimiz valens kemeri'ni inşa ettirdiği kayıtlarda mevcuttur. yine valens zamanında belgrat ormanları'nda bir bent yaptırılmış, kağıthane deresi'nin suları ızgara ve havuzlarda toplanarak bu sular şehre getirilmiştir.
I. teodosyus (378-395) mazul ve valens kemerlerini kullanarak 3. su yolu ile şehre su getirmiş; ayrıca belgrat ormanlarından sultanahmet'e kadar 4. su yolu'nu inşa ettirmiştir. roma ve doğu roma imparatorları, kuraklık ve harb ihtimallerini düşünerek, şehir içinde üstü açık (çukurbostan) ve kapalı sarnıçlar da yaptırmışlardır. üstü açık su depolarının (hazneler) en önemlileri aetiyus (bugünkü vefa stadı), aspar (yavuz selim'deki çukurbostan) ve hegius mokius (altınmermer semtinde) su depolarıdır. üstü kapalı haznelerin en meşhurları da; 336 sütunlu basilika sarnıcı (yerebatan sarayı), 224 sütunlu pileksenus sarnıcı (binbirdirek) ve acımusluk sarnıcı'dır.
Roma imparatorları zamanında yaptırılan su tesisleri bizans imparatorları tarafından bir dereceye kadar tamir edilmişse de, bizans'ın son devirlerinde kullanılmaz bir şekilde, tamamıyla yok olmak durumuna gelmiştir. bu tesislerden halen ayakta olan mazul ve valens (bozdoğan) kemerleri osmanlılar tarafından çok iyi bir şekilde tamir edilerek, yıkılmaktan kurtarılmıştır.
İstanbul'un fethedilmesiyle yeni bir çağ açan türkler, o günün şartlarına göre, şaheser bir su medeniyeti oluşturmuşlardır. fetih'den sonra şehir nüfusu daha da artmış, mevcut su tesisleri yetersiz hale gelmiştir. fatih sultan mehmet han, önceden valens tarafından yaptırılan marmara bölgesi'ndeki su tesislerini islah ettirmiştir. fatih ve turunçlu su yolları bu suretle meydana gelmiştir.
Daha sonra birçok padişah ve devlet erkanı, halkalı suları adını alan ve halkalı köyü civarındaki muhtelif pınarlardan beslenen marmara bölgesi su tesisleri manzumesi'ne yeni kollar ilave etmişlerdir.
Bu su tesislerinin günlük verimleri 4.335 m3 olup, beslediği bölgelerin ihtiyacını karşılayacak miktardaydı. halkalı su tesisleri üzerinde; mazul kemeri, kara kemer, ali paşa kemeri ve bozdoğan kemeri bulunur.
Bizanslılardan kalmış olan mazul ve valens (bozdoğan) kemerleri tamir edilerek bunlardan yararlanılır hale getirilmişlerdir. bu su yolları ile şehirdeki camilere, çeşme ve sebillere, imaretlere ve şehir dışındaki kışlalara devamlı olarak su verilebilmiştir.