İsim ve soy isim nasıl nereden değiştirilir, şartları nelerdir? İsmimi ve soyismimi değiştirmek için ne yapmalıyım? Ad soyad değiştirme işlemleri
Özel nedenlerden dolayı mevcut ad ve soyadlarını değiştirmek isteyen vatandaşlar ad soyad değiştirme işlemlerinin nasıl yapıldığını merak ediyor. Peki İsim ve soy isim nasıl nereden değiştirilir, şartları nelerdir? İsmimi ve soyismimi değiştirmek için ne yapmalıyım? Konu hakkında bilinmesi gerekenler haberimizde...
Doğum anında insanlara verilen ad ve soyadlar bazen çeşitli ve özel nedenlerden dolayı değiştirilmek isteniyor. Ad soyad değiştirme işlemleri hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak isteyen ve ‘İsim ve soy isim nasıl nereden değiştirilir, şartları nelerdir? İsmimi ve soyismimi değiştirmek için ne yapmalıyım?’’ sorularını soran vatandaşlar arama motorları üzerinden merak ettikleri konulara ulaşmaya çalışıyor.
İsim ve soy isim nasıl nereden değiştirilir, şartları nelerdir?
Ad soyad değiştirme işlemi 2018 yılından bu yana uygulanmaya başlanmıştır. Son zamanlarda pek çok kişinin detaylarını merak ettiği ad soyad değiştirme işlemleri şu durumlarda kabul edilmektedir:
Yazım hatası
Noktalama hatası
Baba ile hiçbir ilginin kalmaması
Şahsın isminin örf ve adetlere uymaması
İsim alay edilecek bir isimse
Şahıs çevresi tarafından başka bir isim ile anılıyorsa
Şahsın din ya da cinsiyet değişikliğinde bulunması
İsmin kendi karakterine uymadığı düşüncesi
Kişinin kardeşinin de aynı isme sahip olması
İsmin unisex olmasından kaynaklı olarak cinsiyet karışıklığına sebep olması
Aynı isim ve soy isimde bir akrabaya sahip olunması
Aynı isme sahip olan bir şahsın aranması
Kişiler bu şartları sağlarsa ad soyadlarını değiştirme başvuruları yapabilirler. Fakat söz konusu sebeplerden herhangi birisiyle hakim karşısına çıkan vatandaşın detaylı ve ikna edici bir dilekçeye sahip olması gerekiyor.
Eskilerde dava ile değiştirilen ad soyad değiştirme işlemleri artık Nüfus Hizmetleri ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte artık Nüfus Müdürlükleri üzerinden gerçekleştiriliyor. Kanunun 3. maddesine göre artık ad soyad değiştirme işlemleri artık defalarca kez yapılabiliyor. Bunun için konu hakkında bir dilekçe hazırlanması ve dilekçe ile harçların mahkeme veznesine tesli edilmesi yeterli olacak. Adliye Hukuk Mahkemesi üzerinden de yapılabilen ad soyad değiştirme başvurusu konusunda istenen harç ücreti ise işlemler için 35-40 TL, avans için ise 150-200 TL isteniyor.
Ad soyad değiştirme işlemlerinin yapılmasının mümkün olmadığı durumlar da mevcuttur. İşte o durumlar:
Aile içerisinde suç işlemiş yahut suça karışmış birisinin olması
Şahsın sabıka kaydının bulunması ve bundan dolayı kendini bulmalarını engellemek istemesi
Popüler ve şöhret sahibi kimseler ile aynı isim ve soy isime sahip olmak istememesi
Suçlu kimseler ile aynı soy isime sahip olunduğunda soyadı değişikliği yapılabiliyor ancak aynı sebeple isim değişikliği yapmak mümkün değil.
Aynı ada sahip çok fazla insan olması
Kan davası gibi sebepler dolayısıyla kişilerin kimliklerini saklamak istemeleri