İşgaller Sonrası Osmanlı Vatandaşlarının Tutumu Ne Oldu?
Birinci Dünya Savaşı Osmanlı Devleti için sonun başlangıcı olarak kabul edilir. Bunun nedeni ise savaşın kaybedilmesidir. Bu olayının ardından gizli anlaşmalar gereğinde devletin toprakları paylaşılmıştır. Çok kısa bir süre sonra ise işgaller başlar.
Birinci Dünya Savaşında İttifak bloğunda yer alan Osmanlı Devleti, savaştan yenilerek ayrılmıştır. Bunun sonrasında Mondros Ateşkes antlaşması imzalanmıştır. Ne yazık ki bu sözleşme Anadolu'yu işgale açık bir hale getirmiştir. Fakat ortaya koyulan tepkilerle kurtuluş mücadelesi başarılı olmuştur.
İşgallerden Sonra Nasıl Tepkiler Görüldü?
İşgaller sonrası Osmanlı vatandaşlarının tutumu ne oldu: Dünya savaşının bitmesinin ardından Osmanlı toprakları çok hızlı bir biçimde işgal edilmeye başlandı. Her daim bağımsızlığına çok düşkün olan Türk milleti ise bu konuda elbette sessiz kalmadı. Bunun örnekleri şöyledir;
Adana ve Hatay Dörtyol işgal edildiği zaman, bölgede yaşayan Türkler bu durumu hiçbir şekilde kabul etmediler. En kısa süre içinde silahlandıktan sonra tepkilerini çok net bir biçimde ortaya koydular. Bundan dolayı işgal güçleri ellerini kollarını sallayarak vatan topraklarını ele geçirmediler. Her daim bağımsız yaşamak isteyen milletin göstermiş olduğu bu tepki milli mücadelenin de kaynağı oldu.
Yunanlıların İzmir'e asker çıkarmasının ardından orada yaşayan ve gazeteci olan Hasan Tahsin, Yunan bayrağı taşıyan askeri silahı ile vurmuş, tepkisini bu şekilde göstermiştir. Aynı anda işgalciler tarafından şehit edilmiştir.
Eski adı ile Maraş kentinde ise Fransız askerlerinin kadınlara yapmış olduğu tacizi gören Sütçü İmam, yine olaya müdahale etmiş ve Türk milletinin aynı zamanda namusuna ne kadar düşkün olduğunu göstermiştir.
Bunun yanı sıra İstanbul Sultanahmet Meydanında son derece büyük bir gösteri düzenlenmiş ve işgallere karşı sert bir tepki gösterilmiştir.
İşgallerin ardından Karadeniz Bölgesinde yaşayan Rumlar, bölgedeki Türk Müslümanlara saldırmaya başlamıştır. Ancak bunun karşılığında aynı şekilde büyük bir tepki görmüşlerdir.
Ege Bölgesi'nde yaşayan Efeler silahlanarak dağa çıkmış ve birçok işgalciye karşı silahlı bir biçimde mücadele etmişlerdir.
Benzer bir durum Doğu Anadolu'da da yaşanmıştır. Ermenilerin katliamlarına sessiz kalmayan Türkler, tepkilerini hızlı bir biçimde vermişlerdir.
Kurtuluş Savaşında Halkın Tutumu ve Önemi Nedir?
İşgaller sonrası Osmanlı vatandaşlarının tutumu ne oldu: İşgallerin başlamasının ardından yurdun birçok yerinde milli cemiyetler kuruldu. Bunların içinde Kilikyalılar, Trabzon Muhafazai Hukuk, Reddi ilhak, Milli Kongre, Trakya Paşaeli, Doğu Anadolu Müdafai Hukuk gibi birçok farklı organizasyon vardı. Bu sayede milli bilinç uyandırılmış ve aynı zamanda işgallere karşı bir direniş tertiplenmiştir. Bunun sonrasında topyekün savaş ile beraber Kurtuluş mücadelesi başarıya ulaşmıştır.