26.03.2020-22:16 (Son Güncelleme:26.03.2020-22:16)

İş Yerinden Kıdem Tazminatı Nasıl Alınır?

İşveren tarafından 4857 sayılı İş Kanunu gereğince ödenmesi gerekli olan kıdem tazminatı çeşitli sebeplerle işten ayrılan kişiye ödenen paradır. Kendi isteğiyle işten ayrılan kişiler bu tazminattan yararlanamamaktadır.

Kendi isteği dışında işten ayrılmak zorunda kalanlar, iş sözleşmesi feshedilenler, çalışan kadının evlendikten bir yıl içerisinde kendi isteğiyle işten ayrılması durumunda ve çalışanın vefat etmesi durumunda bu haktan yararlanılabilmektedir. Şartları öğrendiğiniz takdirde, kıdem tazminatı nasıl alınır hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Bilinmesi gereken en önemli şart, iş yerinde çalışan kişinin en az bir yıl aynı işveren ile çalışmış olmasıdır. İşçinin işe girmiş olduğu tarihten itibaren hizmet akdi devam ettiği sürece, 30 günlük giydirilmiş brüt ücreti tutarında çalışanlara bu tazminattan ödenmesi gerekir.

Hangi Durumlarda Kıdem Tazminatına Hak Kazanılır?

Kendi isteği dışında işten çıkarılanlar, evlenen kadınlar ya da çalışan kişinin vefat etmesi gibi durumlarda kıdem tazminatı almaya hak kazanılır. Yalnız çalışan kişilerin en az bir yıl o iş yerinde çalışmış olması gereklidir. Kendi isteğiyle işten ayrılan bireyler de belirli koşulları sağladığı takdirde, tazminat hakkı elde edebilmektedir. Bunun için kıdem tazminatı nasıl alınır konusunda biraz da olsa bilgi sahibi olunması, son derece önemli kabul edilir.

İstifa Eden Bireyler Kıdem Tazminatı Alabilir Mi?

Haklarınızı bildiğiniz sürece, gerekli tazminat taleplerinde bulunabilirsiniz. İstifa eden bireyler, belirli koşullar dahilinde kıdem tazminatına hak kazanabilmektedir. İşçinin, iş yerindeki ağır şartlar nedeniyle sağlığı bozulmuşsa; mobbing, psikolojik şiddet gibi nedenlerle kişi istifa etmeye zorlandıysa; işçinin sigortası işveren tarafından geç ya da eksik bildirilirse; işçinin alacağı ücret kanun hükümlerinde ve sözleşmede yazdığı gibi ödenmezse kişiler bu tazminattan yararlanabilir.

İşçi aldığı ücret dışında mesaiye kaldığında primi ödenmediyse, tazminata başvurabilir. Dini bayramlarda ve resmi tatillerde çalıştığı halde kendisine ücret ödemesi yapılmayan kişiler, tazminat için gerekli başvuruyu yapabilirler. İşçinin haberi yokken, işveren tarafından SGK’da giriş-çıkış yapılmışsa eğer bu durumdan dolayı tazminat hakkı doğabilir. Yıllık izni gerektirdiği gibi kullandırmayan işverenler tazminat ödeyebilir. Ayrıca mesleğinde 5 yıl görev alan gazeteciler istifa etmiş olsalar bile, kıdem tazminatından yararlanabilirler.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr