19.03.2020-18:04 (Son Güncelleme:23.11.2024-15:23)

En son yayınlanan tüik verilerine bakıldığında istihdam edilenlerin sayısı 2019 senesi aralık döneminde, bir önceki senenin aynı dönemine kıyasla 3 bin artarak 27 milyon 658 bin kişi, istihdam oranı da 0,7 puanlık azalış ile yüzde 44,7 oldu.

1


TÜİK'in son verilerine bakıldığında, istihdam edilenlerin sayısı tarım sektöründe 225 bin, inşaat sektöründe 119 bin kişi azalışı olurken, sanayi sektöründe 225 bin, hizmet sektöründe de 122 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin yüzde 16,5'i tarım, yüzde 20,6'sı sanayi, yüzde 5,4'ü inşaat, yüzde 57,5'i de hizmet sektöründe yer aldı. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki senenin aynı dönemine kıyasl 0,5 puan artarak, yüzde 25,0, istihdam oranı da 0,5 puan azalarak yüzde 31,9 oldu. Aynı dönemde iş gücüne katılma oranı 0,5 puanlık azalarak yüzde 42,5 seviyesinde gerçekleşti. Ne eğitimde ne de istihdamda olanların oranı de bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla 0,5 puanlık artarak yüzde 25,4 seviyesinde gerçekleşti.

2

MESLEKİ EĞİTİM ALAN KALİFİYE GENÇLERE DAHA KOLAY İŞ BULMA İMKANİ


Başta gençler olmak üzere pek çok işsiz iş ararken çok sayıda firma da kalifiye mesleki eleman arayışı içerisindedir. Keza gençlerin pek çoğu mesleksiz olduğundan iş bulamamaktadır. İş gücü açığı çok olan sektörler göz önünde bulundurularak bu sektörlerle alakalı mesleki eğitim alan gençler ise daha kolay iş bulacak. Zira mesleki ile teknik eğitim alan gençleri çalıştıran özel sektör işverenleri, SGK prime esas kazanç üst kısıtına kadarki sosyal güvenlik primi işveren payları (603,32 TL ila 4.524,86 TL) İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmaktadır. Ayrnı zamanda mesleki eğitim mecburiyeti olan işlerde bu belge olmadan çalıştırılan her işçi için ceza uygulandığından bahsedilen genç işsizleri istihdam etmek daha da cazip duruma getirmektedir.

3


İş gücü açığı çok olan sektörler göz önünde bulundurularak bu sektörlerle alakalı mesleki eğitim alan gençler ise daha kolay iş bulacak. Zira mesleki ile teknik eğitim alan gençleri çalıştıran özel sektör işverenleri, SGK prime esas kazanç üst kısıtına kadarki sosyal güvenlik primi işveren payları (603,32 TL ila 4.524,86 TL) İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmaktadır. Ayrnı zamanda mesleki eğitim mecburiyeti olan işlerde bu belge olmadan çalıştırılan her işçi için ceza uygulandığından bahsedilen genç işsizleri istihdam etmek daha da cazip duruma getirmektedir.

4

İŞ-KUR'DAN ÜCRETSİZ EĞİTİME BAŞVURUN


İstihdamın korunması, geliştirilmesi ve artırılması, işsizliğin azaltılması hedefleri yönünde, çalışanların mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmek ve yeni teknolojilere uyum sağlamalarına destek olmak üzere kurumumuz aracılığıyla mesleki eğitim kursları yapmaktadır. Hâlihazırda iş gücü piyasasında olan ve bir işi olan kişilerin özelliklerini geliştirmek ya da belge sahibi olmalarını temin etmek için “Çalışanların Mesleki Eğitimi” adı altında yapılan mesleki eğitimler kurumumuz aracılığıyla finanse edilmektedir.

5


Mesleki Yeterlilik Belge Zorunluluğu kapsamındaki mesleklerde de düzenlenen çalışanların mesleki eğitimi, istihdamın muhafaza edilmesine yönelik olarak çalışan şahısların eğitim sonrasında belge sahibi olmalarına imkân vermektedir. Kurs sonunda yapılan sınavda başarılı olan öğrenciler eğitim aldıkları meslekte belge almaya hak kazanmaktadırlar.

6


Personellerin mesleki eğitim kursları sayesinde işverenlerin ve personellerin herhangi bir maliyete katlanmalarına gerek kalmadan çalışan kişilerin mesleki bilgi ile becerisi geliştirilmekte ve kişilerin belge sahibi olmaları sağlanmaktadır.

İş-Kur'un Meslek Eğitimlerine Katılarak Daha Kolay İş Bulabilirsiniz
Haber365
bilgi@haber365.com.tr
Haber365
bilgi@haber365.com.tr
BAKMADAN GEÇME
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR