24.02.2020-11:23 (Son Güncelleme:02.05.2021-15:24)

IQ Testi Nasıl Yapılır?

IQ nedir? Zeka nedir? Zeka türleri nelerdir? IQ testi nasıl yapılır? IQ testleri zekayı belirler mi? İşte merak edilenler ve IQ testi puan tablosu...

Zeka, tanım olarak toplumlar tarafından farklı şekillerde karşımıza çıksa da bu tanımların birçoğu yanlıştır. Zeka ile ilgili yanlış bilinen bir diğer konu ise çalışmakla geliştirilebileceği kanısıdır. Fakat zekanın %75’i kalıtsal yollarla geçerken, %25’i ise kişinin kendini geliştirmesiyle değişkenlik gösterir. En basit haliyle ise zeka karşılaşılan yeni durumlara uyum sağlayabilme yeteneğidir. Bir kişi karşılaştığı sorunlara ne kadar hızlı çözümler getiriyorsa, içinde bulunduğu duruma ne kadar çabuk uyum sağlıyorsa o kadar yüksek düzeyde zekaya sahip demektir.

ZEKANIN TÜRLERİ NELERDİR?

Zeka, tek başına tanımlarla sınırlı olmadığı gibi kendi içerisinde birçok alanı bulunur. Bunlar sözel dil zekası, mantıksal-matematiksel zeka, görsel-uzaysal zeka, bedensel-kinestetik zeka, sosyal zeka, içsel zeka ve doğacı zekadır. Tüm bu zeka tipleri bütün insanlarda vardır. Fakat bazı insanların gerek kalıtımsal, gerekse kendilerini geliştirdikleri alan ile ilgili olarak bazı zeka türlerinin diğerlerine oranla daha fazla geliştiği gözlemlenir. Kişilerde hangi zekâ türünün daha fazla gelişeceğine genetik faktörlerin haricinde çocukluk döneminden itibaren beynin hangi bölümlerini geliştiren aktivitelerin yapıldığına da bağlıdır.

IQ TESTİ NASIL YAPILIR?

Halk arasında zekilik testi olarak tanımlanan IQ testi, bireyin zeka potansiyelini rakamsal olarak ifade edebilmeyi hedefler. (Zeka yaşı/gerçek yaş)x100 formülünde bilinmeyen değer, zeka yaşıdır. Formülün tamamlanması için bu değeri tespit edip, yaş farkı gözetmeksizin genel bir IQ puanı ortaya koyan testlere IQ testi denir.

Bu testlerin amacı, kişinin IQ (zeka) katsayısına göre eğitimin şeklini programlayarak, IQ puanını yükseltmek için yönlendirici olmaktır.

IQ PUANLARI TABLOSU

IQ PUANI AÇIKLAMASI

156 ve üzeri Dahi

140-155 arası çok üstün zeka Çok üstün zeka

126-140 arası üstün zeka Üstün zeka

111-125 arası ileri zeka İleri zeka

91-110 arası normal zeka Normal zeka

76-90 arası sınır zeka Sınırda zeka

51-75 arası hafif gerilik Hafif zeka geriliği

26-50 arası orta gerilik Orta düzey zeka geriliği

0-25 arası ağır gerilik Ağır zeka geriliği

ZEKA & IQ TESTİ NEREDE YAPILIR?

IQ testleri her ne kadar toplu ortamlarda yapılabiliyor olsalar da öncelikli olarak özel alanlarda uygulanması önerilir. IQ testinin nasıl bir ortamda ve ne şekilde yapılması gerektiğini belirleyen faktör ise testin türüdür. Bazı IQ testleri uygulamalı, bazıları ise tamamen kağıt üzerinde yapılır. Örneğin performans testlerinde sıklıkla kartlar ve küpler kullanılmaktadır. Bu nedenle IQ testi nasıl yapılır sorusunun cevabı hangi zihinsel alanın test edildiğine veya testin türüne göre değişiklik gösterir.

IQ testleri, alanında uzman bir doktor eşliğinde mümkünse uzmanın muayenehanesinde yapılmalıdır. Zeka & IQ testinin yapılacağı ortam olabildiğince hareketli eşyalardan arındırılmış, dikkat çekici her hangi bir materyalin bulunmadığı bir alan olmalıdır. Aynı zamanda çocuğun yemek ve tuvalet gibi ihtiyaçlarını gidermesinin ardından teste kafa yorması hedeflenmelidir.

IQ TESTLERİ ZEKAYI BELİRLER Mİ?

Zekanın ölçümü için genel olarak IQ testi yapılır. Aslında IQ, mantıksal zekayı ifade eder. Mantıksal zekanın gelişmiş olmasını “zekilik” olarak isimlendirilebilir fakat “zekanın tümü”nü ifade edeceksek tek başına IQ terimi yeterli olmaz. Zekanın mantıksal becerilerden çok daha geniş bir kavram olduğunu hatırlatmamız gerekir. Bu nedenle, IQ nedir yanıtının dışında EQ ve SQ terimlerini de açıklamak istiyoruz

EQ NEDİR?

Türkçe karşılığı, duygusal zeka. EQ’su yüksek olan kişiler, beyinlerinin sağ lobunu daha iyi kullanırlar. Sözel yetenekleri yüksektir. Aynı zamanda sosyal ilişkilerimiz de EQ ile doğru orantılıdır.

SQ NEDİR?

Ruhsal zekadır. Bireyin kendi içsel dengesi, ruhsal zekası olarak tanımlanabilir. Aslında SQ, bizim IQ ve EQ’muzun toplamı olarak değerlendirilebilir. SQ’nun gelişmesi IQ ve EQ’yu da bu doğrultuda geliştirecektir. SQ, sözel zeka soruları çözerek geliştirilebilir, bu sayede hem hayal gücümüzü hem de sözel zekamızı kullandırıp beyindeki sinapsları harekete geçirecektir.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırınız.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr