26.06.2020-14:33 (Son Güncelleme:26.06.2020-14:28)

İnternetten Alışveriş Nasıl Yapılır?

İnternetten alışveriş nasıl yapılır? İnternette alışveriş yaparken dikkat edilmesi gereken konular nelerdir? İşte detaylar...

Artık insanlar, fazla zahmetsiz, zaman almadığı için internet ortamında alışveriş yapmayı tercih etmektedirler. İnternet hayatımızın önemli bir parçası oldu. İnternette alışveriş avantaj sunarken, bizim için bir yaşam aracı haline geldi.

İnternet üzerinden alışveriş yapmak isterken dünyadan ve bulunduğumuz yerden pek çok alışveriş ürünleri seçeneğine ulaşabiliyoruz. İnternette istediğimiz ürünleri bir anda ulaşabiliyoruz. İstemiş olduğumuz ürünler tek tuşla kısa zamanda bize ulaştırılıyor.

İnternette alışverişin iyi yönleri gibi kötü yönleri de bulunmaktadır. Güvenlik alışveriş yapmak istediğimiz internet sitelerinde yer alan sitelerin bir kısmı güvenlik sorunu yaşayabileceğimiz sitelerdir. Bu nedenle güvenli ve belirli standartlarda alışveriş sitelerinde alışveriş yapmalıyız.

İnternetten Alışveriş Nasıl Yapılır?

Bu çalışmada, internetten alışveriş nasıl yapılır sorusuna cevap aranacak ve size ulaştırılmaya çalışılacaktır:

Ulaştırma ve Alt yapı Bakanı Yardımcısı Dr. Ömer Fatih sayan, internette alışveriş yaparken dikkat etmemiz gereken hususları şu şekilde açıklamıştır.
1. Virüs koruması olmayan veya şahsi olmayan bilgisayarlarda hiçbir şekilde şifreli işlem yapmayın
2. Alışveriş yaptığımız internet sitesinin SSL sertifikasının olup olmadığına dikkat edin
3. Fiziksel kredi kartı bilgileri, sanal alışverişte kullanılmamalı.
4. İnternet sitelerinde alışverişi sanal kartla yapın
5. Sanal kart limiti her alışverişten sonra sıfırlanmalı
6. Hiçbir dijital platforma, kredi kartı bilgilerinin saklanmasına izin verilmemeli
7. Alışveriş sitesinin adına dikkat edilmeli. Bu ad, tek bir harf değiştirilerek gerçek siteyi klonlamış olabilir.
8. İnternette ödeme yaparken 3D Secure yani SMS ile onay yöntemi kullanılmalıdır.
Bankacılık piyasasında yer alan Paynet, internet alışverişinde alınması gereken önlemler konusunda aşağıdaki önerilerde bulunmuştur:
1. İnternette şikayetlere bakın: Alışveriş yaparken mutlaka internet sitesini araştırmak gerekir
2. Sanal POS kullanılmalı. Alışveriş yapılan sitede mutlaka sana POS yani online ödeme özelliği olmalıdır Bankalar, internet satıcıları ve sitelerini POS vermeden önce inceliyor. Bankalar, ödemeyi, bir süre bekletmekte, bu da iade sorununun az yaşanmasına neden olmaktadır.
3. Çok ucuzsa şüphelenin: İnternette her ürünün ortalama fiyatı öğrenilerek, piyasanın altında fiyat veren fakat dolandırıcı olan kişileri sorgulamalıyız
4. 3D Secure sistemi olmalı: Bu sistemle kredi kartı kullanacak kişi 3D Secure sistemini kullanarak, cep telefonuna gelen şifreyi kullanmaktadır.
5. SSL Sertifikasına dikkat etmeli: İnternette alışveriş yaptığımız sitenin, https:// ile başlamasına SSL sertifikasının olup olmadığına dikkat etmeli
6. Sanal kart kullanılmalıdır: Sanal kartta limit belirleyerek kullanılabilir.
7. Adres ve telefonuna bakın: İnternet sitesinde alışveriş yapılan satıcının adresi veya telefonu olup olmadığına dikkat etmeli. Gerekirse telefon açılmalıdır.
8. Kapıda ödeme riski: TV ve internette satılan ürünlerin bazısında kapıda ödeme tercihi var. Bu kişiler güvenli olmadıkları için bankalardan POS alamayan insanlar olabilirler.
9. Kendi bilgisayarınızda yapın: Alışveriş yapılan bilgisayar, başkaları tarafından ortak kullanılan bilgisayar olmamalı. Kart bilgileri otomatik bilgisayara kaydedildiyse sorun yaşayabilirsiniz
10. Sosyal medyadan araştırın: Satıcı sitesi ve ürün konusunda sosyal medyada araştırma yapılabilir.

Bu çalışmada internetten alışveriş nasıl yapılır ve dikkat edilmesi gerekenler konusunda size bilgi verilmeye çalışılmıştır.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr