İnsomnia nedir, neden olur? İnsomnia hastalığı ölümcül müdür, nasıl geçer? İnsomnia belirtileri ve tedavisi
Sosyal medyada pek çok kişinin sorguladığı sağlık sorunlarından birisi olan İnsomnia hastalığının belirtileri ve tedavisi araştırma konusu oldu. Özellikle oyuncu Müjde Uzman’ın bu hastalığa yakalandığını duyurmasının ardından konu hakkındaki araştırmalar arttı. Peki İnsomnia nedir, neden olur? İnsomnia hastalığı ölümcül müdür, nasıl geçer? İşte İnsomnia belirtileri ve tedavisi...
Ünlü dizi oyuncusu Müjde Uzman’ın İnsomnia hastalığına yakalandığını açıklaması sosyal medyada gündem oldu. Bunun yanında İnsomnia’nın belirtileri ve tedavisi de pek çok kişinin arama motorları üzerinden yaptığı araştırmalar arasında yer aldı. Peki İnsomnia nedir, neden olur? İnsomnia hastalığı ölümcül müdür, nasıl geçer?
İnsomnia nedir?
Bir diğer adıyla uyuyamama hastalığı olan İnsomnia, uykuya dalamama veya gece boyunca sürekli bir uykunun olmaması durumlarını barındırmaktadır. Hastalar genel olarak, gözlerini birkaç dakikadan fazla kapalı tutamamaktan ya da yatakta bir o yana bir bu yana dönerek uyuyamamaktan yakınırlar.
İnsomnia belirtileri nelerdir?
nsomnia birkaç gece sürerse geçici, 1 hafta ile 3 hafta arasında sürerse kısa süreli, 3 haftadan fazla sürerse kronik insomnia olur. Kronik bir hastalığa dönüşerek uyuma eksikliği doğrultusunda oldukça zararlı olabilir.
İnsomnia hastalığı ölümcül müdür?
İnsomnia doğal uyuma dengesini bozar ve tedavisi oldukça zor olabilir. İnsomnia hastaları genel olarak öğleden sonra ya da akşama doğru kısa süreli uyudukları için, geceleri de uyumakta zorluk çekerler. Bazıları da vücutlarını sınırlarında kullanmaya çalışırlar. Bu da çok mühim fiziksel ve zihinsel sorunlara yol açar.
İnsomnia nasıl geçer?
İnsomnia’nın tedavisi konusunda en yararlı yöntem, kişinin hayat şeklini değiştirmesidir. Uyarıcı kullanımından kaçınmak da uykusuzluğa karşı oldukça etkilidir.
Bununla beraber Kahve, çay, guarana, kakao, kola, enerji içecekleri, çikolata gibi kafein içeren gıda maddeleri ile ritalin ve adderall gibi uyarıcı ilaçların kullanımından kaçınmak bu yönteme örneklerdir.
Düzenli uyuma, gün içi uyumaktan kaçınma ve yatak odasında uykuya elverişli düzenlemeler yapma (sessiz, karanlık) da hayat stilinin değiştirilmesi çerçevesinde yöntemlerdir.
Bilişsel davranışçı terapi de uyku bozukluğu tedavisinde kullanılabilir. Bu metotlar arasında uyarıcı kontrol terapisi, rahatlama teknikleri, uyku kısıtlama ve ışık terapisi yer alır.
İlaç tedavisinde, reçeteye tabi Eszopiclone (Lunesta), Ramelteon (Rozerem), Zaleplon (Sonata) ve Zolpidem (Ambien, Edluar, Intermezzo, Zolpimist) kullanılabilir.
İlaç tedavisinin birkaç haftadan uzun süreli kullanımı önerilmemektedir.