27.12.2023-15:10 (Son Güncelleme:27.12.2023-17:56)

İnsan ve kedi dostluğunun sırrı çözüldü! Kediler neden bu kadar çok seviliyor?

Can dostlarımız hakkında yapılan bir araştırma dikkat çekti. Tuhaf bir şekilde, dostlarımıza dair bir soruyu gündeme getiriyor. Kedilerde yaşayan Toxoplasma gondii parazitinin aslında kedileri daha fazla sevecen hale mi getiriyor? Bu ilginç araştırmayı sizler için detaylandırdık. İşte o ilginç haber…

Daha önce yapılan araştırmalar, insanlara bulaşabilen bu parazitin kişiliği ve hatta şizofreni riskini de gündeme getirebileceği düşünülüyor. Tek hücreli bir canlı olan T. gondii gıda kaynaklı hastalıkların (toksoplazmoz) önemli bir nedeni olarak biliniyor. Bununla birlikte, parazit çoğunlukla sağlıklı insanlarda belirgin bir hastalığa neden olmaz.

Kedi ve fare ilişkisindeki etkili parazit


Toxoplasma, kedilerde bulunan bir parazit ve genellikle kedi dışkısı ile bulaşıyor. İnsanlar da Toxoplasma'ya maruz kalabilir ve kedi dışkısıyla temas sonucu hijyen temizliğine dikkat edilmesi gerekir. Bu parazit gelişmiş stratejiye sahiptir ve genellikle konak organizmada davranış değişikliklerine neden olabilir. Örneğin, fareler üzerinde yapılan çalışmalar, Toxoplasma enfeksiyonunun farelerin koku algılarını değiştirerek kedinin avlanma davranışına çekici gelmelerine neden olduğunu göstermektedir. Ancak, bu tür bir davranış değişikliği kedilerde insanlar üzerinde gözlemlenen etkiler benzerlik taşımamaktadır.

İnsanlar üzerindeki etkisi

Parazite kirli kedi kumuna dokunarak tespit etmek mümkün olsa da, T. gondii insanlara daha çok çiğ veya az pişmiş et ile temas yoluyla daha fazla bulaşabilmektedir. T.gondii karmaşık bir yaşam döngüsüne sahiptir. Hemen hemen her memelide yaşayabilir ancak yalnızca kedilerde cinsel yolla ürer. Sonuç olarak, kedilerin avını (yani fareleri) yenilme olasılıklarını artıracak şekilde manipüle edebilmek, parazitin genetik çıkarınadır.


Kedi idrarının fare üzerindeki etkisi

Yeni araştırma, farelerin kedi idrarına tepkisini araştırdı. Belli nedenlerden dolayı, fareler genellikle kedi çişinden korkar ve buna maruz kalmak, farelerin beyinlerinde korkuyu işleyen bölgeleri harekete geçirir. Ancak Stanford'dan Patrick House liderliğindeki araştırmacılar, bu parazite maruz kalmış farelerin, gondii enfeksiyonu idrarla temas ettiğinde bunun yerine beynin uyarılma ile ilişkili alanlarında aktivite gösterdi. Bu, diğer yırtıcı hayvanların değil, yalnızca kedilerin idrarına tepki olarak meydana geldi; maruz kalma aynı zamanda diğer korku türlerini de etkilemedi.


Kedi ve insan arasındaki bağ

Tüm bu veriler nedeniyle, bilimde önemli bir soru ortaya çıktı! Gerçekten kedi sevgisinin ardında, bir toksoplazma yatıyor olabilir mi? Her ne kadar bu parazitin böyle bir etkisi bulunsa da, bu yalnızca bir teori. Kediler ve insanlar arasındaki bağ, binlerce yıllık bir "simbiyotik" ilişkiye dayanıyor. Kedilerin kemirgenlere karşı etrafı koruması ve insanların ise bu noktada tarım ürünlerini korumak için kedilerle ortak bir alanı paylaşmasıyla birlikte binlerce yıllık bir dostluğun adımları atılmış oldu.Bu nedenle kedilere duyulan sevginin ana sebebi, genellikle evcil hayvan sahipleri ile kediler arasındaki sosyal etkileşimden kaynaklanıyor.


Haber365
bilgi@haber365.com.tr