27.11.2021-12:50 (Son Güncelleme:27.11.2021-15:49)

İngiltere Basını, İngiltere İle Hiçbir Konuda Görüşme Yapmayan Macron'a Teneke Napolyon Dedi!

İngiltere ile Fransa arasından yaşanan Manş Denizi krizi sonrası İngiliz basını Macron'a ağır eleştirilerde bulundu.

İngiltere ile Fransa arasından yaşanan Manş Denizi krizi sonrası İngiliz basını Macron'a lakap taktı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson geçtğimiz günlerde 31 kişinin Fransa'dan İngiltere'ye kaçak yollarla geçerken ölmesinin üstüne Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a mektup yazmıştı. Boris Johnson yazdığı mektupta Fransa'ya sınırları koruma çağrısı yapmıştı.

İNGİLTERE ORTAK GÖRÜŞME İSTEMİŞTİ

İngiltere Başbakanı Fransa'dan İngiltere'ye geçmek isteyen yasa dışı göçmenlerin geçişini durdurmak için Fransa ile ortak toplantı yapmak istemişti. Boris Johnson konu ile ilgili yaptığı açıklamada şu söze yer vermişti; "Fransa ile ikili bir iade anlaşması üzerinde acil çalışılmalı"

İNGİLİZ BASINI MACRON'A TENEKE NAPOLYON DEDİ

İngiltere ile hiçbir konuda görüşme yapmayan Emmanuel Macron'a İngiltere basını Teneke Napolyon lakabını taktı. Brexit sonrası hem balıkçılık krizi hem de yaşanan göçmen krizi ile ilgili İngiliz yetkililer ile görüşmeye yanaşmayan Macron'un ise bir sonraki hamlesi merak ediliyor.

BALIKÇILIK KRİZİ DEVAM EDİYOR

İngiltere, balıkçılık sorunun çözüme kavuşması için Fransa'ya 48 saat süre verdiğini açıkladı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Glasgow'da katıldığı 26'ncı Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı'nda yaptığı açıklamada balıkçılık sorununun çözülmesi için Fransa'ya 48 saat verildiğini duyurdu. Liz Truss yaptığı açıklamalara şu sözlerle devam etti; "Fransızlar, Manş Adaları ve balıkçılık sektörümüze yönelik tamamen mantıksız tehditlerde bulundular ve bu tehditleri geri çekmeleri gerekiyor. Aksi takdirde, harekete geçmek için Avrupa Birliği (AB) ile ticaret anlaşmamızın mekanizmalarını kullanacağız."

FRANSA ANLAŞMA ŞARTLARINA UYMUYOR

Brexit sonrası imzalanan anlaşma şartlarına uymayan Fransa'nın haksız tavırlar içinde olduğunu söyleyen Liz Truss sözlerine şu şekilde devam etti; "Eğer birisi bir ticaret anlaşmasında haksız davranırsa, onlara karşı dava açma ve bazı telafi edici tedbirler alma hakkınız var. Fransızlar geri adım atmazsa yapacağımız şey bu. Bu sorunun önümüzdeki 48 saat içinde çözülmesi gerekiyor."

BREXİT SONRASI İNGİLTERE-FRANSA ARASINDAKİ SORUNLAR ARTTI

İngiltere, Galler, Kuzey İrlanda ve İskoçya'dan oluşan Birleşik Krallık'ta, Haziran 2016'da yapılan AB referandumunda yüzde 48'e karşı yüzde 52 ile Brexit kararı alınmıştı.

AB'den resmen 31 Ocak'ta ayrılan İngiltere, Birlik ile başta ticaret olmak üzere ikili ilişkiler konusunda kapsamlı müzakereler yürütüyordu.

AB ile İngiltere arasındaki müzakerelerde "adil rekabetin sağlanması", "ticari anlaşmazlıkların nasıl çözüleceği" ve "balıkçılık" gibi sorunlu konular en zor balıklar olarak öne çıkmıştı.

Anlaşmaya varılamaması halinde iki taraf arasındaki ticari ilişkiler, 31 Aralık sonrasında Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına göre yapılacaktı. Bu tarihe kadar olan geçiş süreci boyunca İngiltere, AB kurallarına bağlı kalmayı sürdürüyordu.​​​​​​​

Haber365
bilgi@haber365.com.tr