07.09.2024-16:33 (Son Güncelleme:07.09.2024-16:33)

İngiliz Ekonomist Mehmet Şimşek'e Teşekkür Etti: 2001 Kriziyle Karşı Karşıya Kalabilirdi!

Fitch'in Türkiye'nin notunu bir basamak yükseltmesi sonrası açıklama yapan Ash, Mehmet Şimşek'e teşekkür etti.

Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu bir basamak arttırdı. Fitch'in kararının ardından ekonomi dünyasında Türkiye'nin kredi notu ve görünümü yorumlanmaya başlandı.

Bluebay Varlık Yönetimi Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Timothy Ash de, sosyal medya hesaplarından Türkiye’nin kredi notundaki yükselişe yönelik birçok paylaşımda bulundu.


''Şimşek ve Ekibi İçin Ödül''

Ash, “Fitch derecelendirme incelemesi bu akşam. Şu anda olumlu görünümle “B+”. Moody's'in artırımından sonra Fitch'in “BB-“ seviyesine yükselteceğini düşünüyorum. Görünümün “olumlu” olması Şimşek ve ekibi için ödül” demişti.

''Belki Olumlu Bir Görünüm Güzel Olurdu''

Türkiye'nin bir basamak yükselen kredi notunu, beklediği gibi bulduğunu ifade eden Ash, “Beklendiği gibi Fitch, Türkiye'yi “BB-“ durağan olarak yükseltti. Belki de olumlu bir görünüm güzel olurdu” değerlendirmesini yaptı.

''Türkiye Muhtemelen 2000-2001'e Benzer Ekonomik Krizle Karşı Karşıya Olacaktı''

“Beklenen bir durum, Şimşek ve ekibinin reform politikalarının getirilerini gösteriyor. Ve tekrarlamak gerekirse, Şimşek atanmasa ve 180 derecelik bir politika değişimi yapmasaydı; Türkiye muhtemelen 2000-2001’e benzer bir sistemsel ekonomik krizle karşı karşıya kalacaktı.”


Mehmet Şimşek'e Teşekkür Etti

Ash, Mehmet Şimşek'e teşekkür ederek Şöyle dedi:

“Mehmet Bey'e teşekkürler, çünkü onun rehberliğinde ekonomik ortodoksiye dönüş, şu anki derecelendirme yükselişlerine yönelik ivmenin büyük bir kısmını açıklıyor. Enflasyonla mücadele artık kazanılmak zorunda.”

Ash, son olarak, Prof. Dr. Ali Hakan Kara’nın, yakın geçmişi hatırlatarak, halen Türkiye’nin kredi notunun yatırım yapılabilir seviyesinin altında olduğunu belirtmesine yorum yaptı:

“Sanırım nedenini biliyoruz. Ancak dürüst olmak gerekirse, Başçı döneminde uygulanan ortodoks olmayan politikalar, sonradan bakıldığında bir hataydı. Bu, daha kötü politika tepkilerine adeta yeşil ışık yaktı.”

damlaeroglu@haber365.com.tr