10.11.2018-14:02 (Son Güncelleme:10.11.2018-14:10)

IMEI Kaydı Nasıl Yapılır? IMEI Kayıt Harç Ücreti

Yurtdışından getirilen telefonlar Türkiye'de kullanılması için IMEI kaydı yapılması lazım. Bu işlemin ücreti 500 liraya yükseltildi. IMEI kaydı ile alakalı tüm bilgiler haberimizde...

Yolcu Beraberinde Getirilen Telefon Kullanım Harcı Tutarının Yeniden Belirlenmesine Dair Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe alındı. Buna göre, ticari amaçlı olmak dışında, yolcuların kendi kullanımları için yurt dışından getirdikleri telefonların kullanım izni için vermesi gereken 170,70 TL tutarındaki harç ücreti 500 TL’ye çıkarıldı.

Söz hususu harç, elektronik kimlik bilgisinin (IMEI) kayıt altına alınması işleminden önce yatırılacak. Harç ödenmeden kayıt işlemi gerçekleştirilen ve kullanıma açılan cihazlar, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından kapatılacak.

Yatırılmayan harç, yüzde 50 fazlasıyla ilk kayıt tarihinden sonra gecikme zammıyla alınacak. Söz hususu tahsilat yapılmadan cihaz kullanıma açılmayacak.

Bilindiği gibi IMEI kaydı olmayan bir telefon, 120 gün kullanılabiliyor. Ardından bu cihazı kullanabilmek için lazım olan koşulları sağlayan bir pasaport sahibinin 500 TL’lik harç parasını yatırarak kayıt yaptırması lazımdı.

Pasaport – IMEI kayıt işlemi hakkında bilinmesi gerekenler:

  • IMEI Kaydı gerçekleştirilecek pasaportun ülkeye giriş tarihi 120 günden fazla olmamalıdır.
  • IMEI Kaydı gerçekleştirilecek Pasaport ile son 2 sene içinde başka telefon kaydı yapılmamış olması lazım. Kayıt yapılan Pasaport üstüne 2 yılda bir yeni kayıt yapılabilir.
  • Kayıt işlemi olmayan cihazlar içine Türk Sim Kartı takılmasının 120 gün ardından iletişime kapatılır.
  • Kayıt İşlemi gerçekleştirilen bir telefon eğer iletişime kapandı ise 3 ila 15 gün içinde cihaz aktif duruma gelir. Telefonunuz açık ise kapatıp açarak aktifliğini kontrol etmeniz lazımdır.
  • IMEI Kayıt İşlemi e-Devlet üstünden bedava olarak, bayiler üstünden ise işlem ücreti alınarak yapılır.IMEI Kayıt İşlemi sürecinde bayiden gerçekleştirilen işlemlerde size verilen belgeleri saklamanız çok önemlidir. Bazen bayilerin belge gönderimlerinde problem yaşadıkları ve bunun tüketiciye zarar verdiği bilinen bir haldir.
  • IMEI Kaydı gerçekleştirilen bir cihaz istediği kadar yurt dışına gidip gelebilir. Tekrar IMEI Kaydı lazım değildir.
  • Cihazın Sim Kart Girişi kullanılmayacak bu durumda IMEI kaydı yapılmasına lüzum yoktur. Özellikle Tablet PC, Notebook gibi cihazlarda bu durum geçerli.
  • IMEI Kaydı olmayan bir telefon yalnızca İletişime kapatılır. SMS ve Mobil İnternete giremez. Fakat Wi-Fi ile internete girebilir, diğer işlevlerini yerine getirir.
  • Kayıt işlemleri sürecinde IMEI Kodunu doğru yazdığınızdan emin olmalısınız. Tersi halde problem yaşamanız ihtimal dahilindedir.

Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırın.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr