12.04.2022-22:57 (Son Güncelleme:12.04.2022-22:57)

İlk defa ev alana özel kredi faiz oranı veren bankalar 2022

İlk defa ev alacaklara özel kredi faiz oranı sunulması bekleniyor. Şimdilerdeyse ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar için ev almak neredeyse imkansız hale geldi. Bundan dolayı ev almak isteyenler uzun vadeli ve özel kredi faiz oranı veren bankaları araştırmaya başladı.

Ev almak, ev sahibi olmak isteyenler için bu dönemde artan maliyetlerden dolayı konut almak epey bir zor hale geldi. Konut fiyatlarında tarihin en yüksek metrekare birim fiyatlarına ulaşıldı. ilk defa ev alacaklar içinse devlet destekli girişimlerin artırılması ve 25 ila 30 yıl arasında vadeli kredi verilmesi için harekete geçilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

İnşaat maliyetlerinde yaşanan artış dolayısıyla yeni konut yapımındaki azalış beraberinde birçok sorunu da getirdi.

Geçen yıllara oranla konut üretim sayısının azalması ve inşaat maliyetlerinin artmasından dolayı konut fiyatları, tarihin en yüksek metrekare birim fiyatlarında ulaştı. Büyükşehirler başta olmak üzere birçok şehirde hem satılık hem de kiralık dairelerin fiyatlarında ciddi oranda artış yaşanıyor.


Konut sektöründeki son gelişmeler doğrultusunda açıklamalarda bulunan gayrimenkul şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Aydemir, vatandaşların ev sahibi olabilmesi için devlet destekli girişimlerin ve teşviklerin arttırılması gerektiğini vurguladı. Aksi halde vatandaşların ev almasının imkansız olduğunu söyledi.

Özkan Aydemir, inşaat sektöründe olabilecek herhangi bir krizin, tüm sektörleri direkt ya da dolaylı şekilde etkileyeceğini, bundan dolayı sektörün can damarı olan konut satışlarının belirli bir seviyede kalması gerektiğini ve istikrarlı bir biçimde artış göstermesi gerektiğini vurguladı. Bunun gerçekleşmemesi durumunda ise hem gayrimenkul sektörünün hem de ülke ekonomisinin oldukça zor bir dönem yaşayabileceğini vurguladı. Tüm bunların önüne geçmek adınaysa öncelikle yapılması gerekenin ilk ev alana özel kredi oranı sunulması olduğunu söyledi. Ardından şu şekilde devam etti:

"İlk evini alacak olan vatandaşlara 25 ila 30 yıl vadeli mortgage dediğimiz krediler verilmelidir. 2017'de 1 milyon 405 bin 447 olan yeni daire ruhsatının 2020'de 555 bin 68'e düştüğü bir ekonomik tabloda acil önlemlerin alınması kaçınılmazdır.”


Başta çimento ve demir zamları olmak üzere inşaat sektörünün ana maliyet kalemlerinde yaşanan artış konut fiyatlarını direkt olarak etkilemekte. Bunun dışında cam, ahşap ve seramik sektörlerinin ihracat odaklı bir fiyat politikası belirlemesi, yerli üreticiler için ciddi sorun oluşturmaktadır.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr