11.04.2022-16:49 (Son Güncelleme:11.04.2022-16:49)

Ilımlı enflasyon nedir? Ilımlı enflasyonun özellikleri

Enflasyon genel bir tanım olarak, ülke ekonomisinde kötü sonuçlar meydana getiren bir durum olarak tanımlanmaktadır. Ilımlı enflasyonda ise, fiyat artışı düşük düzeylerde görüldüğünden dolayı ülke ekonomisini doğrudan etkisi altına almaz. Ilımlı enflasyon nedir ve ılımlı enflasyon özellikleri nedir? gibi merak edilen soruların cevaplarını detaylı olarak haberimizin içeriğinde bulabilirsiniz. İşte detaylar..

Genel bir tanım olarak enflasyon, mal ile hizmetlere ilişkin fiyat oranlarının artması sonucunda paranın satın alım gücünde meydana getirdiği düşüştür. Enflasyonda belirleyici olan en temel unsur ise belirli olan mal ya da hizmetlerin fiyatlarında ki artışlar değil aksine mal ile hizmetlerin genel fiyat oranlarının artması sonucu alım gücünde ortaya çıkan azalma durumudur.

Ilımlı enflasyon, fiyatlarda yaşanan artışların düşük seviyelerde seyrettiği ve enflasyon beklentisinin de oluşmadığı hallerde kullanılan bir terimdir. Ilımlı enflasyon başka bir deyiş ile sürünen enflasyon olarak da bilinmektedir.

Ilımlı enflasyonun anlamı nedir?

Enflasyon, mal ile hizmetlere ait olan fiyatların artması sonucunda kişilerin alım güçlerinde görülen azalmayı ifade etmektedir. Öernek olarak enflasyonu şu şekilde gösterebiliriz; 1 sene önce yapılan market alışverişlerinde harcanmakta olan 50 TL ile 1 sene sonra aynı şekilde yapılan market alışverişinde harcanan miktar 100 TL oluyor ise eğer o zaman yıllık enflasyon oranı artışının yüksek seviyelere ulaştığından söz edebiliriz.

Enflasyon, fiyatların yükseliş oranlarına göre 3 farklı ayrı grup içinde değerlendirilmektedir. Bu gruplar ise şu şekildedir:

1. Yüksek enflasyon

2. Hiper enflasyon

3. Ilımlı enflasyon

Başka bir deyiş ile sürünen enflasyon olan ılımlı enflasyon türü, fiyat artışlarının oldukça yavaş bir tempoda seyrettiği bir dönemi ifade etmektedir. Aynı zamanda bu tür enflasyon çeşitlerinde, para değerinin 1 seneden diğer 1 seneye kaydetmiş olduğu azalışı yalnızca uygulanacak olan faiz haddi telafi edebilmektedir.

Öte yandan sürünen enflasyon, hem mekana hem de zamana bağlı olarak her bir ekonomi için de farklı bir orana işaret etmektedir. Bu türdeki bir enflasyonun ekonomi adına ise herhangi bir olumsuz yönde etkisi söz konusu değildir.


Ilımlı enflasyon özellikleri nelerdir?

Enflasyonun özellikleri ile ekonomiye olan etkileri çok fazla. Özellikle de yüksek enflasyon sonucu ülkedeki kişi başı alım gücünde düşüşler oluşur ve insanlar da ekonomik olarak sıkıntı yaşamaya başlarlar. Bu şekilde bir enflasyon durumu söz konusu olduğunda ise enflasyondan düşük gelir sahibi olan vatandaşların çoğu oldukça zarar görmektedirler. Enflasyon oranlarının yüksek seyrettiği zamanlarda, pek çok kişi günden güne değerini iyice kaybeden parayı elden çıkartıp gayrimenkul gibi değeri yüksek olan alanlara yatırmayı tercih etmektedirler. Bu sebeple de bu gibi dönemler söz konusu olduğu zaman, bu gibi konutlara karşı kişilerin talepleri de giderek artmaktadır. Fakat, enflasyon oranlarının yüksek olarak seyretmesi hali ülke ekonomisini kötü olarak etkisi altına alırken, ılımlı enflasyon türünün böyle bir özelliği yoktur. Ilımlı enflasyon türünde kişilerin alım güçlerinde herhangi bir azalma meyana gelmez ve ülke ekonomisi de oldukça iyi bir yönde ilerlemeye devam eder.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr