12.09.2022-15:56 (Son Güncelleme:12.09.2022-16:06)

İlaçla kanser engellenebilecek: Bilim insanlarından devrim niteliğinde buluş

Çağın hastalığı olarak adlandırılan kanser hakkında yapılan bir çalışma, tıp dünyasına umut oldu. Artık kanseri engelleyen ilaç mümkün olacak. İşte detaylar…

Birçok kişinin hayatını kaybetmesine neden olan kanser, her geçen gün artıyor. Geleceğin hastalığı olarak adlandırılan kanser hakkında yapılan bir çalışma, milyonlarca kişiye umut oldu. Yapılan çalışma sonucunda kanseri engelleyen ilaç geliştirmenin mümkün olduğu ortaya çıktı.

Kanseri engelleyen ilaç geliştirilecek

Daha önce de yapılan birçok çalışmada kanser hastalığının DNA ile aktarıldığına ve olumsuz yaşam koşullarının kanser hücrelerini aktifleştirildiği ortaya konuldu. Araştırmacılar, keşfin kanser tedavisinde "yeni bir dönemi" başlatacağını ve artık kanser oluşumunu durduran ilaçlar geliştirmenin mümkün olabileceğini belirtti. Bilim insanları yaptıkları çalışma ile büyük bir keşif yaptıklarını ve hava kirliliğinin kansere nasıl yol açtığını çözdüklerini açıkladı. Londra'daki Francis Crick Enstitüsü'nden araştırmacılar, hava kirliliğinin hücrelere zarar vermek yerine eski hasarlı hücreleri uyandırdığını belirtti.

İlaçla tedavi mümkün olacak

Yapılan çalışma ile ilgili detayları paylaşan Prof. Charles Swanton, çalışmanın "yeni bir dönemi" başlatacağını ve artık kanser oluşumunu durduran ilaçlar geliştirmenin mümkün olabileceğini söyledi. Önceleri kanserin sağlıklı hücrede ortaya çıktığını ve zamanla mutasyona uğrayarak kötü huylu hale geldi belirtiliyordu ancak yapılan son çalışmalar bu durumun doğru olmadığını ortaya çıkarttı. Yeni çalışma ile beraber aslında kanser hücresinin zaten kişinin DNA’sında bulunduğu sonradan oluşmadı ortaya çıktı. Ancak yapılan açıklamada, kanserin oluşması için bir durumun bu hasarı tetiklemesi gerektiğine vurgu yaptı.

Hava kirliliği kanseri nasıl tetikliyor?

İngiliz bilim insanlarının yaptığı araştırmada; éSigara içmeyenlerin neden akciğer kanserine yakalandığını araştırırken geldiğini söyledi. Akciğer kanserlerinin ezici çoğunluğuna sigara neden oluyor, ancak yine de İngiltere'deki 10 vakadan biri hava kirliliğine bağlı ortaya çıkıyor. Yapılan çalışmada, insan saçının çapından çok daha küçük olan partikül madde 2.5 adı verilen bir kirlilik biçimine odaklandı. Onlarca insan ve hayvan deneyinin ardından araştırmacılar, hava kirliliğinin yüksek olduğu yerlerde sigaranın neden olmadığı daha fazla akciğer kanseri vakası bulunduğunu ortaya konuldu” ifadeleri yer aldı.

Farelerde ilaç işe yaradı

Çalışmanın yazarlarından bazılarının ifadelerinde ise; "PM2.5 kirliliğinin yoğun olduğu ortamda, nefes almak, akciğerlerde kimyasal bir alarmın (interlökin-1-beta) salınmasına yol açar. Bu,iltihaplanmaya neden olur ve herhangi bir hasarın onarılmasına yardımcı olmak için akciğerlerdeki hücreleri harekete geçirir. Ancak 50 yaşındaki bir kişinin akciğerlerindeki yaklaşık her 600 binden hücreden biri zaten potansiyel olarak kanserli mutasyonlar içeriyor. Bunlar biz yaşlandıkça edinilir, ancak kimyasal alarm tarafından aktive edilene ve kanserli hale gelene kadar tamamen sağlıklı görünürler" değerlendirmesinde bulundu” bilgisi yer aldı. Fareler üzerinde yapılan deneyde de , bir ilaç kullanarak hava kirliliğine maruz kalan farelerde kanser oluşumunu durdurabildi.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr