08.05.2022-21:49 (Son Güncelleme:08.05.2022-21:49)

İktisadi teşekkül ve iktisadi teşebbüs nedir? Kamu iktisadi teşebbüsü (KİT) ile devlet iktisadi teşekkülü (İDT) nedir, ne demektir?

Son günlerde işçiler hakkında yapılacak düzenlemelerde sıkça karşılaşılan iktisadi teşekkül arama motorunda üst sıralarda yer aldı. Kamu iktisadi teşebbüsü nedir sorularına yanıt arayan vatandaşlar için detaylara haberimizde yer verdik

Taşeron işçilerin, belediye iktisadi teşekküllerinde görevlendirilecek olması üzerine araştırmalar başladı. Birçok işçi tarafından merakla beklenen iktisadi teşekkülü devlete mi ait sorularına neden oldu. Belediye iktisadi teşekkülü nedir? Kamu iktisadi teşebbüs nedir? sorularının yanıtları değerli okurlarımız için haberimizde yer almaktadır

Belediye iktisadi teşekkülü nedir?

Bu işlemde sermayenin hepsinin devlete ait, iktisadi durumlarda ise ticari esaslarda etkileşim yaşanmaktadır. Kurulan bu kurumlarda ise iktisadi teşebbüs denmektedir. TBMM adına Sayıştay’a bağlı Yüksek Denetleme Kurulu tarafından denetlenmektedir. BOTAŞ, ÇAYKUR, Et ve Süt Kurumu, MKEK, TPAO, TTK gibi kurumlar iktisadi teşekküllere örnektir.


Kamu iktisadi teşebbüsleri nedir?

Kısa adıyla bilinen KİT, kamu kurumlarında yer alan kaynakları ekonomik alanda faaliyet göstermektedir. Devlet kuruluşlarını temsil eden KİT, liberatürde kamu şirketi olarak ve devlet adına ticari işlemlerde faaliyet gösteren tüzel kişidir.

Kamunun altında yer alan şirketler, genellikle demiryolları ve telekomünikasyon, stratejik mal ve hizmetler (posta, silahlar), doğal kaynaklar ve enerji, politik olarak hassas iş, yayın, alkol ve tütün ürünleri ve sağlık ürünleri gibi doğal tekeller ve altyapı alanında etkileşim göstermektedir.

İktisadi teşebbüsü ile iktisadi teşekkülü arasındaki farklar nelerdir?

Kamuyla alakalı olan KİT iken, iktisadi olan ise İDT olarak belirlenmiştir. KİT, kuruluş sermayesinin tamamı ya da az bir bölümü devlete ait olan nitelikler hizmetler üretimi için etkisi artmaktadır. 

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr