08.11.2022-10:14 (Son Güncelleme:08.11.2022-17:02)

İkinci el araç alanları ilgilendiriyor: Yargıtay’dan satıcıyla ilgili emsal bir karar çıktı

Yargıtay’dan ikinci el araç alanları ilgilendiren bir karar çıktı. 68 bin kilometredeki bir araç satın alan bir kişi, aracın arızası sonrası soluğu teknik serviste aldı. Serviste yapılan incelemeler sonrasında aracın 200 bin kilometrede olduğu anlaşıldı. Mağdur araç sahibi, satıcıyı mahkemeye verdi.

Türkiye’deki milyonlarca ikinci el araç sahibini ilgilendiren bir gelişme yaşandı. İnternet sitesi üzerinden 68 bin kilometrede bir otomobil için ilan sahibiyle anlaşmaya varan bir tüketici, satın aldığı aracın arızalanması sonucu götürdüğü yetkili serviste hayatının şokunu yaşadı. Mağdur araç sahibi, satıcıyı mahkemeye verdi.

Yargıtay olaya el koydu

Sanık, karara itiraz edince devreye Yargıtay girdi. Emsal nitelikte bir karara imza atan Yüksek Mahkeme; kilometresi düşürülmüş aracı değerinin üzerinde satmanın, 'nitelikli dolandırıcılık' suçunu oluşturduğuna dikkat çekti.


Yargıtay’ın kararında şu ifadeler yer aldı:

"Davacının aracı satın aldığı ancak aracın yetkili servise götürülmesi ile, aracın kilometre saatinin değiştirildiğinin ve 200 bin kilometrede olduğunun tespit edilmiştir. Bu suretle sanığın nitelikli dolandırıcılık suçunu işlediğinin iddia edildiği olayda; tüm dosya çerçevesine göre sanığın mahkumiyetine yönelik mahkemenin kabulünde isabetsizlik görülmemiştir. Mahkeme hükmünün onanmasına oy birliği ile kabul edilmiştir."

Kilometreyle oynayanlara 10 yıl hapis cezası

Türk Ceza Kanunu'nun 158. maddesinde 'Nitelikli dolandırıcılık' başlığı altında bu tür hileye başvuranlara yönelik verilecek cezalar şöyle açıklanıyor:

"Nitelikli dolandırıcılık suçunun cezası 3 yıl ila 10 yıl arasında hapis olarak belirlenmiştir. Buna ek olarak 5000 güne kadar adli para cezası da hükmedilmektedir."

Haber365
bilgi@haber365.com.tr