İki farklı yerde sigortalı çalışılabilir mi? Hem Bağ-Kur'lu, hem SSK'lı iki yerde çalışmak için gerekli olan şartlar
Ekonomik sorunlar sebebiyle zor anlar yaşayan vatnadaşlar daha fazla kazanç elde etmek amacıyla aynı anda iki işte birden sigortalı olarak çalışma konusunu araştırıyor. Peki İki farklı yerde sigortalı çalışılabilir mi? İşte Hem Bağ-Kur'lu, hem SSK'lı iki yerde çalışmak için gerekli olan şartlar...
Türkiye’de çalışma hayatlarına devam eden milyonlarca vatandaş yapılan zamlar karşısında ne yapacağını bilemez halde bir çıkış yolu arıyor. Ekonomik olarak biraz olsun rahatlamak için ek iş arayan kişiler bunun dışında aynı anda iki işte sigortalı olarak çalışılıp çalışılamayacağını merak ediyor. Konu hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak isteyen vatandaşlar arama motorlarını yoğun bir şekilde meşgul ediyor.
İki farklı yerde sigortalı çalışılabilir mi?
5510 Sayılı Kanun kısaca sigortalı sayılanlar, kısmen sigortalı sayılanlar ve kısa ve uzun süreli sigortalı sayılanların yani her ne şekilde çalışırsanız çalışın sigortalı olmak zorunda olunduğunu belirtmektedir. Yani bir kurum veya kuruluşta çalışmak isteyen kişilerin hangi pozisyonda çalışırsa çalışsın sigortalı olması zorunludur. Fakat farklı bir yerinden teklif gelmesi ve mevcut yerin patronunun bu teklife izin vermesi durumunda iki sigortalı işte birden çalışılması konusunda kafalarda halen bazı soru işaretleri bulunuyor.
Yeniasır yazarlarından Faruk Erdem, aynı anda iki sigortalı işte birden çalışılıp çalışılamayacağı sorusu hakkında ‘’Mevzuatımız iki ya da daha fazla işyerinde sigortalı olarak çalışmanıza izin veriyor. Hatta bir yerde sigortalı çalışırken aynı zamanda kendi işyerinizi açarak ikinci bir sigorta yapmanıza da izin veriyor. İkinci bir işyerinde de çalışırsanız burada kayıt dışı olmanız mümkün değil, SGK'ya bildirilmesi ve prim yatırılması şart. Bu yatırılan primler ne işe yarıyor, anlatalım.
Öncelikle 4 işyerinde de çalışsanız, 1 işyerinde de çalışsanız gün açısından bir şey değişmiyor. Yani bir ay 30 gün olarak sayılıyor. Emeklilik tarihiniz öne çekilmiyor. Ama yatırılan primler toplanıyor.
Dolayısıyla 'prime esas kazanç' artıyor. Yani sizin bir işyerinde 3 bin lira brüt ücretiniz ve diğerinde 2 bin lira brüt ücretiniz varsa toplamda 5 bin lira yatırılmış oluyor. Bu toplam brüt asgari ücretin 6.5 katı olan tavan ücret 10.705 lira 50 kuruşu geçemiyor.
Toplam kazanç bunu geçerse fazlasının işçi hissesi faiz işletilmeden iade ediliyor. Ne kadar yüksek kazanç bildirirseniz ileride emekli maaşınız da o kadar yükselecek.
İki işte birden sigortalı çalışmak emekli maaşını etkiler mi?
Yeniasır yazarı Faruk Erdem, iki işte birden sigortalı çalışmanın emekli maaşını etkileyip etkilemediği konusuna da değindi. İki sigortalı işte birden çalışanların emekli maaşını arttırmaları konusunda yapacakları olduğunu ifade eden Erdem, ‘’Aylık brüt kazancınızın 3 bin lira ve üzerinde olmasına dikkat edin. Her yıl 70-80 lira emekli maaşınız artar. Asgari ücretten çalışırsanız emekli maaşınızda yılda 20 lira düşüş yaşanabilir. Emeklilik planını şimdiden yapın. Son 1-2 yıla bırakmayın. Çünkü tüm çalışmalarınız emekli maaşını etkiliyor.
Prim gününün çok olmasından ziyade yatırılan prime esas kazancın yüksek olması önemli. Özellikle son 3.5 yılda tavandan ödeme yapma imkanınız varsa maaşınızda ciddi artış olur. Bağ-Kur'lu iseniz son 3.5 yıl SSK'lı olmaya çalışın. SSK'dan emekli olmak hem daha kolay hem maaş yüksek oluyor. Brüt maaşınızın tam hesaplanmasına dikkat edin. İşverenin düzenli ödenen ikramiye, prim, nakit yardımlar gibi ödemeleri bordroda gösterip göstermediğini kontrol edin. Böylece kazancınız yükselecektir. Emeklilik işlemleri sırasında bakmakla yükümlü olduğunuz kişileri bildirmeyi unutmayın. Bunlar da maaşınızı yukarı çekecektir.” ifadelerini sözlerine ekledi.