06.02.2021-09:53 (Son Güncelleme:06.02.2021-09:53)

İki Bayram Arası Düğün Olur mu?

İki bayram arası düğün olur mu sorusunun yanıtı yuvasını birleştirmek isteyen çiftlerin en çok merak ettiği konulardan biri. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yanıt geldi. Peki iki bayram arası düğün olur mu? İki bayram arası düğün yapılır mı?

Resmi verilere göre Türkiye'de yapılan evlilikler en yoğun olarak Ağustos-Eylül'de yapılıyor. Peki halk arasında geçmişten bugüne gelen bir inanış olan iki bayram arasında düğün olmaz inanışının gerçeklik payı var mı? İki bayram arası düğün olur mu? Diyanet yorumu nedir?

İKİ BAYRAM ARASI EVLENİLİR Mİ?

İki bayram arası düğün olmaz yaygın inanışına göre evlilik planı yapan çiftler planlarını erteleyebiliyor. Bu konuya Diyanet açıklık getirdi. Din İşleri Yüksek Kurulu, 'İki bayram arasında evlenmek caiz midir?' sorusuna bu inanışın hiçbir dayanağı olmadığı yönünde yanıt verdi.

'İki bayram arasında düğün ve nikah yapılmasının dinen mahzuru yok. Hz. Peygamber ile Hz. Aişe de şevval ayında evlenmişlerdir. Şartlar ve imkânlar müsait olduğu zaman, senenin bütün gün ve saatlerinde düğün yapılabilir, nikah kıyılabilir.' açıklamasında bulundu.

İKİ BAYRAM ARASI DÜĞÜN OLMAZ SÖZÜNÜN KAYNAĞI NEDİR?

İki bayram arasında düğün olmaz inanışının kaynağı, İslam öncesine kadar dayanıyor. Cahiliye döneminde, Arabistan Yarımadasında Ramazan Bayramı'ndan sonra, yani şevval ayında bir veba salgını başlıyor. Hastalık pek çok kişinin ölümüne sebep oluyor. Bu nedenle şevval ayının uğursuz olduğu inanışı yaygınlık kazanıyor.

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayri Kırbaşoğlu ise bu konuda:

'Bunlar halk arasındaki inanışlar, hurafeler. Anadolu'nun kendi folklorik geleneği içinde Şaman kültürüyle alakalı olabilir. Dini açıdan, iki bayram arasında düğüne engel yok. İslam dinine göre, 365 gün düğün yapılabilir. Herkes gönül rahatlığıyla evlenebilir.'

Haber365
bilgi@haber365.com.tr