II. Selim Kimdir?
Osmanlı Devleti’nin 11. padişahı olan II. Selim kimdir? OsmanlıDevlet'nin sınırlarını genişletmiş midir? Neden ölmüştür?
Osmanlı Devleti’nin 10. padişahı olan Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan’ın oğlu olan Şehzade Selim, Topkapı Sarayı’nda 1524 yılında doğmuştur. İstanbul’da doğarak tahta çıkan ilk sultan olan II. Selim sarayda iyi bir eğitim alarak büyümüş ve erken yaştan itibaren Anadolu’da devlet işleri ile görevlendirilmiştir. 1543 yılında abisi Şehzade Mehmet’in ölmesi ile birlikte öne çıkan Şehzade Selim, tahta aday şehzadelerin gittiği Saruhan Sancağında nakledilir. Sultan Süleyman ile birlikte Nahcivan Seferine çıkması Şehzade Selim’e olan bakış açısını değiştirir.
ŞEHZADE SELİM VE ŞEHZADE BAYEZİT TAHT MÜCADELESİ
Şehzade Bayaezit’ın taht için çalışmaya başlamasından dolayı iki kardeş arasında zaman zaman çatışmalar yaşanır. 1559 yılına kadar kardeşi Şehzade Bayezit ile taht kavgasına tutuşan Şehzade Selim kardeşini bozguna uğratarak tahtın ek varisi olur. 1566 yılında Zigetvar Kalesi önlerinde Sultan Süleyman’ın vefat etmesi ile birlikte tahta oturan II. Selimi kız kardeşi Mihrimah Sultan tarafından Topkapı Sarayında karşılanmıştır.
OSMANLI DENİZ HAKİMİYETİ NASIL KURULDU?
II. Selim Osmanlı tahtına oturduktan sonra ilk seferini Avrupa’ya düzenler ve Osmanlı Devleti sınırlarını Orta Avrupa’ya kadar genişletir. Osmanlı güney sınırlarını da genişleterek Kıbrıs ve Tunus’u kılıç sallamadan alır ve Osmanlı topraklarına katar. Osmanlı’nın kara devleti olmaktan çıkıp deniz devleti olması yönde önemli başarıların elde edildiği II. Selim döneminde deniz sınırları da genişlemiştir. Ege adalarını feth etmek için deniz seferleri düzenlenmesi yönünde emir veren II. Selim Sakız adasının fethi ile boğazların güvenliğini de büyük oranda sağlamış olur.
Sultan II. Selim kara seferlerden daha çok deniz seferlerine önem vermiş bundan dolayı da Osmanlı deniz hakimiyetini pekiştiren bir sultan olarak bilinir. Portekiz tehlikesi altındaki Açe Sultanlığı’na çıkarma yapan Hızır Reis komutasındaki Osmanlı Devleti, Kızıldeniz’i de Osmanlı toprakları içerisine katar. 1570 yılında ki Kıbrıs Seferi ise dönemin en önemli harekatları arasında gösterilir ve Osmanlı toprağı haline getirilir.
II. SELİM’İN ÖLÜM SEBEBİ
1574 yılına gelindiğinde II. Selim’in sağlığı bozulduğundan dolayı rivayete göre kalp krizi geçirmesinin ardından vefat etmiştir. Kısa saltanat hayatının ardından Kıbrıs, Tunus ve Açe Sultanlığı ile Kızıldeniz’e hakim olan Osmanlı Devleti’nin hem batı da hem de güney de sınırlarını genişletmesinde önemli rol oynamıştır. Vefatının ardından oğlu Sulan III. Murad tahta geçerek Osmanlı Devleti’nin 12. Padişahı olmuştur.