22.07.2020-10:09 (Son Güncelleme:22.07.2020-10:07)

II. Murat Neden Tahttan Feragat Etti?

; Osmanlı tarihi ile alakalı en merak edilen hususların başında kesinlikle İkinci Murat’ın tahtı bırakması geliyor. Ortada net bir sebep yokken ve daha öncesinde de devlet geleneğinde bu tür bir bırakış söz konusu olmamışken bu tür bir adım atılmasının oldukça farklı karşılandığının da eklenmesi gerekiyor.

İkinci Murat devrinde otoritenin ne derece yüksek olduğunu ve iktidar odaklarını incelemek de durumun anlaşılmasına yardımcı olacaktır. Bu noktada İkinci Murat’ın otoritesi oldukça yüksek olsa da genel olarak devleti temsil eden unsurlara bakıldığı zaman uç beylerinin ve savaşlarda görev alan komutanların devlet adamlarının otoritenin halkta asıl yansıması olduğu görülmektedir. Yine mutlakıyetçi bir anlayış söz konusudur. Fakat genel olarak devlet kadrosunda güç odaklarını ele geçirmek için verilen mücadelenin oldukça yoğun olduğu da görülmektedir.

Durum Nasıl Gelişti?

1. Murat neden tahttan feragat etti ve hangi gelişmeler yaşandı konu başlığı altında bilinmesi gereken hususlar;

  • Devlet geleneği konusunda net bir eğitim almış olsa da ilerleyen aşamalarda saltanatının sonlarına doğru yaşanan çekişmelerin bu derece yüksek olması ve devlet adamlarının hırsları İkinci Murat’ı yorgun düşüren en temel faktörler arasındadır.
  • Oğlu Aleaddin Çelebi’nin hayatını kaybetmesi de durumun bir derece daha sorunlu hale gelmesini ve padişahın hayata bakışını olumsuz etkileyen detaylardan olmuştur.
  • Yaşanan bu tür aksaklıklar sebebi ile oldukça radikal bir karar alarak tahtı 12 yaşında olan oğluna bırakmıştır. Oğlu seneler sonra İstanbul’u fethedecek olan fatihtir.

Bu detaylara bakıldığı zaman padişahın aslına bakılırsa hem devlet yönetimi hem de yaşadığı ailevi kayıplar ile büyük biri sıkıntı içine düştüğü de fark edilmektedir. Bunun da etkisi ile kendini geri çekmenin daha doğru olacağını düşünmüştür. Fakat işler pek de onun tahmin ettiği gibi ilerlememiştir.

Tahta Nasıl Döndü?

1. Murat neden tahttan feragat etti ve hangi gelişmeler yaşandı sorusunun bir diğer boyutu da daha sonrasında neler yaşandığı ile alakalıdır. Padişahın tahtı bırakması haçlıların anında harekete geçmesine neden olmuştur. Bu derece büyük bir imparatorluğun yönetiminde küçük bir çocuğun yer alması Haçlıların bunu bir fırsat bilmesine de neden olmuştur. Haçlıların hazırlıklarının fark edilmesi sonrasında padişahın tahta dönmesinin daha uygun olduğuna karar verilmiştir. Daha sonrasında da Varna savaşı yapılmıştır. Ezici bir galibiyet ile bu süreç de tamamlanmıştır.

İkinci Murat devlet işleri konusunda diğer padişahlara göre bir derece daha isteksiz olsa da savaş meydanında harikalar yaratmaktadır. Halkı ve ordusu ile savaşıyor olması bu noktada güven veren en temel unsurlardandır. Osmanlıda padişahın bizzat seferi komuta etmesi en önemli sembollerdendir.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr