Ihlamur Kasrına Nasıl Gidilir, Giriş Ücretleri Ne Kadar?
Milli Saraylar Müdürlüğüne bağlı olan Ihlamur Kasrı, her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Peki Ihlamur Kasrı hangi günler açık? Ihlamur Kasrı'na nasıl gidilir? Hepsi haberimizde...
Osmanlı İmparatorluğu'nun 19. yüzyılda yaptığı köşklerden biri olan Ihlamur Kasrı, düğün organizasyonları için İstanbul'da en çok tercih edilen tarihi mekanların başında geliyor. Müze, kafe ve düğün alanı olarak hizmet veren tarihi köşk, ziyaretçilerini bekliyor.
NEŞE VE SEVİNÇ KASRI: IHLAMUR
Bahçenin içerisindeki ıhlamur ağaçlarından dolayı bu imi almış olan Ihlamur Kasrı, I. Abdülmecid tarafından Nüzhetiye adını verdiği mesirede biri kendisi, diğeri maiyeti için iki köşk yaptırdı. 19. yüzyıl Osmanlı mimarisinin en zarif örnekleri arasında olan Ihlamur Kasrı, Beşiktaş, Nişantaşı ve Yıldız bölgesinin tam ortasında bulunuyor. Ihlamur Vadisi’nde, yeşillikler içindeki bir bölgesinde olan iki binaya Merasim Köşkü de deniliyor. 1855 yılında tamamlanan Kasır, dönemin ünlü mimarlarından ve saray yapıları başkalfası Karabet Balyan’a inşa ettirilmiş, bahçe düzenlemeleri Dolmabahçe Sarayı’nın peyzaj çalışmalarını yürüten Alman bahçıvanlar tarafından yapılmıştır.
IHLAMUR KASRI TARİHİ ÖZELLİKLERİ
Osmanlı Devleti döneminde padişahların günübirlik dinlenme amacıyla kullandıkları Ihlamur Kasrı, Osmanlı Devleti’nin 31. padişahı olan Sulta Abdülmecid tarafından 1849-1855 yılları arasında yaptırılmıştır. Biniş ve av kasrı olarak kullanılan Ihlamur Kasrı, Mimar Nikogos Balyan tarafından Neo-Barok akımın etkilenilerek yapılmıştır. Daha önceki yıllarda mesire alanı olarak bilinen alan padişah bahçesi olarak korunmuş ve padişahların dinlenmesi için 1791 yılında ahşap bir av köşkü yaptırılmıştır.
Ihlamur Vadisi’nde iki bina bulunuyor. Bunlardan bir tanesi Sultan Abdülmecid’in resmi işleri ve törenler için kullanılmak üzere Merasim Köşkü diğeri ise Maiyet Kökü olan ve Sultanın maiyetinin yanı sıra harem için tahsis edilmiştir. Bu her iki binaya da Ihlamur Kasrı adıyla özdeşleşmiş olsa da asıl Ihlamur Kasrı Sultan Abdülmecid tarafından kullanılan diğerine göre daha büyük ve gösterişli olan Merasim Köşkü’dür.
IHLAMUR KASRI HANGİ GÜNLER AÇIK?
Osmanlı Devleti’nin 19. yüzyıldaki bu en önemli yapıları günümüzde müze olarak hizmet veriyor. Maiyet köşkünün bahçesi ise oturma ve dinlenme alanıdır. Ayrıca bu iki köşk Milli Sayalara bağlı olduğundan dolayı Merasim Köşkü müze olarak ziyaret edilebilmektedir. Pazartesi günleri kapalı olan Ihlamur Kasrı diğer tüm günlerde ki giriş saati 09.00-16.00 arasında açıktır. Köşkün bahçesine 5 TL vererek giriş yapılabiliyor.
IHLAMUR KASRI MENÜ FİYATLARI
1800lerin ortasında yapılan köşk şu an müze, düğün alanı ve kafe olarak kullanılıyor. İstanbul Kahvaltısı olarak anılan simit, beyaz peynir, domates, salatalık, zeytin ve 2 çayın bedeli 25 TL olarak belirlendi. Fit Kahvaltının fiyatıysa 35 TL. Kahvaltı Tabağına 45 TL vererek Beyaz peynir, kaşar peyniri, İzmir tulum peyniri, bal, zeytin, reçel, tereyağı, haşlanmış yumurta, domates, salatalık, ekmek, 3 çayı tadabilirsiniz.