06.03.2021-15:21 (Son Güncelleme:02.05.2021-12:36)

İHA – İnsansız Hava Aracı Nedir?

İHA nedir? SİHA nedir? İHA ve SİHA'lar hangi savaşlarda kullanılmıştır? İHA ve SİHA'ların boytu ne kadardır? İşte merak edilen soruların cevapları...

İHA’lar uzaktan kumanda edilirler veya bir uçuş planı boyunca otomatik olarak hareket ederler. Türkiye, İHA üreten 8 ülke arasındadır. Silahlı İHA'lar sayılı ülke tarafından geliştirilir, füze ve kamera eklentileriyle sıcak çatışmalarda çok ciddi üstünlük sağlarlar.

İHA NEDİR? İNSANSIZ HAVA ARACI

İHA’lar günümüzdeki sıcak çatışmaların aktörleri olarak her geçen gün önemini arttırıyor. Drone ya da İHA, yani uzun kullanımıyla insansız hava aracı, uzaktan kumanda edilen bir tür mini uçaklardır. Uzaktan kumanda ile kullanılanlar ya da tam otonom olanlar olarak İHA’lar ikiye ayrılmaktadır. Türkiye, her iki teknolojiyi de kullanmaktadır.

İHA’lar genellikle ön keşif amacıyla kullanılmaktadır. Sıcak çatışmaya girmeden önce İHA verileriyle arazi şartları ve düşmanın durumu analiz edilir. İHA’lardan farklı olarak, üzerinde silah taşıyan araçlara da SİHA (Silahlı İnsansız Hava Aracı) denmektedir.

Son dönemlerde İHA’ların kullanım amacı başta yangın söndürme ve hava durumu olarak artış göstermiştir. Ülkemiz İHA ve SİHA teknolojisini en yaygın kullanan ülkelerden biridir. İHA ve SİHA’lar Suriye’de PYD unsurlarına, Libya’da Hafter birliklerine, Dağlık Karabağ’da Ermenistan ordusuna ağır kayıplar verdirmiştir.

SİHA NEDİR?

SİHA’lar İHA’ların silahlı versiyonlarıdır. Manevra kabiliyeti ve yüksek irtifa uçuşu gibi becerileriyle ordulara büyük avantaj sağlamakta, asker kayıplarının önüne geçmektedir. Türkiye, hali hazırda en iyi SİHA geliştirici ülkelerden biridir. Silahlı İnsansız Hava Aracı envanterine sürekli yeni türler eklenmekte ve var olan araçlar son teknolojik donanımlarla geliştirilmektedir.

İHA’LARIN BOYUTU

Günümüzde kullanım amaçlarına göre çok farklı boyutlarda ve özelliklerde İHA’lar üretilmektedir. Basitçe bakıldığında İHA’lar birer ‘drone’ teknolojisidir. Ancak donanım olarak çok gelişmiş durumdadırlar. İHA’lar tekrar tekrar kullanılabilir. Mürettebatsız kontrol edilirler ve çok uzun süreler boyunca havada kalabilirler.

İHA kısaltması bazı durumlarda İHAS (insansız hava araçları sistemleri) olarak genişletilir. Böylesi durumlarda sistem geliştirmelerinin tarif edilmesi amaçlanır. Amerikan Federal Havacılık Dairesi ise insansız uçuş sistemleri (İUS) adıyla genel bir sınıf belirlemiştir.

İHA teknolojisi, yeraltı ve sualtı insansız araçları teknolojilerinin geliştirilmesine de zemin hazırlamıştır.

Yerli ve milli İHA ve SİHA'larımız sayesinde PKK ve sınırlarımız içerisinde faaliyet yürüten diğer terör örgütleri nefes alamaz bir hale geldi. Belirli periyodlarla güncellenen ve sürekli yenilenen yazılım ve donanımları sayesinde İHA ve SİHA'lar güncel teknolojinin bütün imkanlarını etkin bir şekilde kullanıyor.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr