Ramazan geldi hoş geldi! Sofralarınızın bereketleneceği bu mübarek günlerde ‘iftara ne pişirsem’ diye düşünenler için iftar menüsü derledik. Toyga çorbası, Tekirdağ köftesi ve taratordan oluşan bu menü hafif ve doyurucu olması ile ön plana çıkıyor.
İftara yetişecek pratik tarifler
Toyga çorbası için gerekli olan malzemeler:
- Yarım su bardağı yarma (dövme)
- 1 su bardağı süzme yoğurt
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yumurta sarısı
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 6 su bardağı su
- Tuz
Üzeri için:
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
Süzme yoğurdu unu ve yumurtayı tencereye alarak üzerine bir su bardağı kadar su dökerek çırpın ardından da kalan 5 bardak su da tencereye ekleyip ocağa alın. Yarmayı da ilave ederek kaynayana kadar sürekli karıştırın. Kaynadıktan sonra yarmalar pişene dek arada karıştırıp hem çorbanın kıvamı kontrol edin hem de yarmaların tencerenin tabanına yapışmaması sağlayın. 10-15 dakika sonra nohutları ekleyerek yarmalar pişene kadar kısık ateşte pişirin. Çorba piştikten sonra küçük bir tavada tereyağı eritip nane ekleyin ve hazırlanan yağı çorbaya ilave edin. Çorbanın kıvamı koyu ise su ilavesi yapabilirsiniz.
Tekirdağ köftesi için gerekli olan malzemeler:
- 200 gram dana kıyma
- 1 adet küçük boy kuru soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı irmik
- 1 çay kaşığı karbonat
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 tutam tuz
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ (kızartmak için)
Garnitür için:
- 3 adet domates
- 6 adet sivri biber
- 1 orta boy kase domates sos
Derince bir kaba kıymayı alarak üstüne soğanı ve sarımsağı da rendeleyin. Baharatlarını ve irmiği ilave edip harcı yoğurun ardından da harcı 2 saat kadar buzdolabında dinlendirin. Harçtan parçalar alarak silindir şeklinde uzatın. Köfteyi bir bıçak yardımı ile parmak uzunluğunda kesip kızgın tavaya yağı alıp, köfteleri arkalı önlü güzelce pişirin. Köfteler piştikten sonra, biberleri ve domatesleri de kızartın. Bir servis tabağına kızarmış domatesi biber ve köfteleri alıp yanında servis edin.
Mor lahana ve havuç tarator için gerekli olan malzemeler:
- 3 adet orta boy havuç
- Orta boy bir lahananın yarısı
- Yarım kase süzme yoğurt
- 3 ila 4 kaşık mayonez
- 2 diş sarımsak
- Tuz
Havuç ve mor lahanayı rendeleyin ardından ayrı kaplarda 2 yemek kaşığı zeytinyağında 5 dakika kavurup, ayrı kaselere alıp ve soğumaya bırakın. Yoğurt, mayonez, sarımsak ve tuzu bir kasede karıştırarak yarısını havuç ile diğer yarısını ise lahana ile karıştırın. >Servis tabağına 1 kaşık havuçlu karışımdan koyarak üzerine 1 kaşık lahana karışımından ilave edin. Dereotu ve ceviz ile süsleyebilirsiniz.