İftar Menüsünde Yer Alması Gerekenler Nelerdir?
Beslenme alışkanlıklarının değiştiği Ramazan ayında, iftar menülerine oldukça özen gösteriyoruz. Ancak uzun saatler boyunca aç kaldıktan sonra sağlıksız bir şekilde beslenmek fazla kilo almanıza neden olabilir. Peki, iftarda nasıl beslenmek gerekir? Detaylar haberimizde…
Ramazan ayında oruç tutarken vücudun su kaybı yaşadığını ifade eden Diyetisyen Işın Sayın, oruçla beraber değişen beslenme düzeni için iftar menüsünde yer alması gerekenleri anlattı. İşte detaylar…
DOĞRU BESLENMEK VE BOL SU İÇMEK GEREKİYOR
Doğru beslenmenin ve bol miktarda su tüketmek gerektiğini belirten Diyetisyen Işın Sayın, “İftarda başlangıç mönüsü için 500 ml sağlıklı ve güvenli içme suyunun yanı sıra sadece bir hurma, üç zeytin, bir bütün ceviz, bir kuru kayısı veya bir kuru erik yeterlidir. Yemeğe başlamadan önce birkaç kaşık unsuz çorba tüketebilirsiniz. Bir avuç içi kadar pideyi veya bir dilim sıkı dokulu beyaz olmayan ekmeği, minik lokmalar halinde mümkün olabildiğince yeterli ölçüde çiğneyerek tüketmeliyiz,” dedi.
İFTARDA TÜKETİLMESİ GEREKENLER
Ramazan günlerinde uzun süren açlık sonucunda metabolizma hızının yavaşladığını hatırlatan Sayın, “Unlu mamül, pirinçli yemekler, patates ve makarnadan mümkün olabildiğince uzak durun. Yerine bulgur, etsiz çiğ köfte, mercimek köftesi, tam buğdaylı makarna, kısır, baklagillerle yapılmış salata, piyaz, pilaki vb. tercih edin. Unutmayın ki, kısıtlı kaloride sağlıklı beslenebilmeniz için öncelikli besinler; ana yemek, yoğurt, salata ve sudur. Her gün probiyotik ile mayalanmış yoğurt tüketmenizi tavsiye ederim. Ayrıca bağışıklık sistemi için çok kıymetlidir. Bağırsak fonksiyonları için ise salata, sebze, bakliyata da mutlaka yer verin,” ifadelerini kullandı.
ÖLÇÜYÜ KAÇIRMAYIN
Hemen herkesin iftardan sahura su tüketiminin ihmal edildiğini ifade eden Işın Sayın, “Çay, kahve ve maydanoz sık sık tuvalete gitmenize neden olur ve vücudu daha da susuz bırakır. İftardan hemen sonra çaya duyduğumuz ihtiyaç da bir gerçek. Hiç değilse çayı açık ve az sayıda tüketin. Besinlerle alınan vitamin ve minerallerin kana emilmesi için bir fırsat verin,” dedi.
Bunun yanı sıra kahvenin uyku düzeninizi bozduğunu söyleyen Sayın, “Gece 00.00’dan itibaren mümkünse uyuyun. Bağışıklık sisteminin gücünün önemini tartışmasız kabul ettiğimiz Coronavirüsü döneminde buna ihtiyacınız var,” dedi.
İFTARDAN SAHURA EN AZ İKİ LİTRE SU İÇİLMELİ
İnsan vücudunun her gün yaklaşık 2 litre su kaybettiğini dile getiren Diyetisyen Işın Sayın, “İlkbahar yaz aylarında terlemeyle birlikte bu kayıp daha da artıyor. Oruç tutarken de vücutta sıvı kaybı artar. Vücuttan eksilen suyun yerine konulması gerekir. İftarla sahur arasında iki litre su tükettiğinize lütfen emin olun. Doğal kaynakları düşünerek sürdürülebilirliğe destek olmak ve salgın döneminde sosyal mesafeyi korumak için kapıdan su sipariş etmek yerine arıtma su içilmesini tavsiye ederim,” diye konuştu.