16.06.2022-20:01 (Son Güncelleme:16.06.2022-20:01)

İdrarda Hemoglobin nedir, neden yükselir? Hemoglobin yükselme belirtileri

İdrar tahlili veren ve hemoglobin değerine dikkat çeken vatandaşlar internet üzerinden idrarda çıkan hemoglobini araştırmaya başladı. Genellikle idrar yolunda gerçekleşen hastalıklarla beraber yüklenen hemoglobin değer nedir, neden yükselir ya da azalır sorularına yanıt aranmaktadır. İşte, idrardaki hemoglobin değeri hakkında merak edilenler haberimizde yer almaktadır

İdrar yollarındaki enfeksiyonlar sonucunda beliren hemoglobin değeri için çeşitli tedavi süreçleri vardır. Sonuçlarını ele alan vatandaşlar hemoglobin değerinin ne olduğunu araştırmaya başladı. İdrarda hemoglobin nedir? İdrarda hemoglobin neden yüksek çıkar? Hemoglobinin yüksek olmasının belirtileri nelerdir?

İdrarda hemoglobin nedir?

İdrarın rengini etkileyen bu değerin yüksek ya da az olmasının nedenleri idrar yolu enfeksiyonundan kaynaklanmaktadır. İdrarda hemoglobin miktarının olması halinde koyuluk görülür. Hemoglobin miktarının ne kadar olduğunu ve olması gereken ile arasındaki bağı doğrudan idrar testleri ile anlamak mümkündür.

Gebelikte idrarda hemoglobin pozitif

Gebelikte yapılan idrar tahlillerinde görülen hemoglobin yüksekliği normal karşılanmaz. Bu durum idrar enfeksiyonu ya da idrar yolu rahatsızlığının belirtilerinden kaynaklanır. Hemoglobin değerinin yüksek olmasının ilk belirtisi idrarın koyu renkli olmasıdır. Bu nedenle gebelikte kadınların bu durumu sıkça takip etmesi gerekir.


İdrarda hemoglobin yüksekliği

İdrarda hemoglobinin yüksek olması koyu renk idrar üzerinden anlaşılabilir. Hemoglobin yüksekliği hemoglobinür olarak isimlendirilir. Birçok nedenden dolayı hemoglobin değerinin yüksek olmasının başlıca nedeni idrar yolu enfeksiyonu olarak bilinir. Kişilerin bu süreçteki tedavi süreci antibiyotik kullanılarak düzelmesidir.

İdrarda hemoglobin 3 ne demek? 

Hemoglobin değerinin 3 çıkması halinde idrarda fazladan hemoglobin olduğu belirlenir. Hemoglobinin yüksek çıkması idrar ile karıştığını gösterir. Tıbbi yardımı gerektiren bu durum için böbrek hastalığını kansere kadar götürmektedir.


İdrarda hemoglobin 1 ne demek?

İdrar testinde görülen hemoglobin 1 değerinde görüldüğün bu durumun az miktarda hemoglobin olduğunu gösterir. Kişiye bu durumlarda genellikle idrar yolu enfeksiyonu olup olmadığı sorulur. İdrar yolu enfeksiyonun belirtileri;

-İdrar atımı sırasında yanma,

-Sık idrara çıkma,

-İdrar atımı sırasında ağrı hissi,

-Sürekli yorgunluk hali,

-Koyu renkli idrar,

-Kötü kokulu idrar

sahsenem@haber365.com.tr