14.06.2019-16:46 (Son Güncelleme:02.03.2022-16:15)

İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri nelerdir, neden olur? İdrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir? Enfeksiyondan korunma yolları

Kadınlarda görülme oranı erkeklerden daha sık olan idrar yolu enfeksiyonu sık sık idrara çıkma ve idrar yaparken yanma hissi ile işaret verir. Bağışıklık sisteminin zayıf olmasıyla vücuda çok rahat bir şekilde sızan enfeksiyon için doğal korunma yolları mevcuttur. Enfeksiyonun en büyük nedenlerinden biri de bireyin yeterince su tüketmemesidir. Enfeksiyon geçirme riskini azaltacak 8 öneriyi bir araya getirdik o yöntemleri uygulayarak idrar yolu enfeksiyonundan korunabilirsiniz.

İdrar yolu enfeksiyonu genellikle E.Coli bakterisinin yol açtığı bir enfeksiyondur. İdrar yolu enfeksiyonu yaygın olarak kadınlarda daha sık görülmesinin nedeni kadınlarda idrarı mesaneden dışarı taşıyan kanalın erkeklere göre daha kısa olmasıdır.

İdrar yaparken yanma hissi enfeksiyon habercisi

Genellikle kadın bireylerde görülen idrar yolu enfeksiyonun belirtileri aşağıdaki gibidir.

- İdrar yaparken yanma hissi

- Sık idrara çıkma

- İdrarı olmadığı halde idrar hissi

- Kötü kokulu idrar

- Sırt ya da alt karın bölgesinde ağrı ya da basınç

- Bulutlu, koyu renk, kanlı veya garip kokan idrar

- Yorgunluk, halsizlik

- Cinsel ilişki esnasında ağrı olması

- Geceleri sık sık idrara çıkma

- Ateş ya da titreme (enfeksiyonun böbreklerinize ulaştığına dair bir işarettir)

İdrar yolu enfeksiyonun en yaygın 3 sebebi

Bağışıklık sisteminin zayıf olması: Bağışıklığı düşük olan bireylerde idrar yolu enfeksiyonu ile daha çok karşılaşılır.


Taharetlenmemek: Ya da yanlış taharetlenmek. Taharetlenirken önden arkaya doğru taharetlenmelidir. Böylelikle makattaki bakterilerin vajinaya girmesi engellenir.

İdrar yolunda tıkanıklık: Prostat büyümesi, böbrek taşı, tümör, doğumsal sebepler, idrar yolunda tıkanmaya neden olan belirtiler.

Tüketilen su miktarını artırmak enfeksiyonun doğal tedavisi

İdrar yolu enfeksiyonu tedavisi genellikle antibiyotik uygulanarak yapılır. Doktorunuz hangi ilacı kullanmanızı belirttiyse o süre boyunca ilaç tedavinize devam edin. Gün içinde tükettiğiniz su miktarını arttırmanız da tedavinizin bir parçası olarak hekiminiz tarafından tavsiye edilebilir.

Soğuk hava gibi durumlar bağışıklık sistemini zayıflatır. Bu durum ise idrar yolu enfeksiyonun görülmesini artırabilir. İdrar yolu her ne kadar tedavisi kolay bir rahatsızlık olsa da tedavi edilmediği durumda böbrek hastalıklarına neden olabilir. Bu nedenle özellikle kış aylarında, kendinize daha dikkat etmelisiniz.

İdrar yolu enfeksiyonu görülen bir hastada; en yaygın meydana gelen durum sık sık idrara çıkma ve idrar sırasında yanma meydana gelmesidir. Bunun yanı sıra idrarda kötü koku, kesik idrar yapma, alt karın bölgesinde basınç belirtileri görülebilir. Bu durumlarda karnınızı sıcak tutmanızda fayda var.


Enfeksiyon hastalığının önüne geçmede en etkili yöntem bol su tüketmek. Çünkü susuz kalan vücut enfeksiyon üretmeye meyilli olur. Çünkü alının sıvının çokluğu idrar yollarında mekanik olarak temizlik yaparak mikropların üremesine fırsat vermezler. Ayrıca belirtmek gerekir ki vücut; ihtiyacı olan sıvıyı alamazsa idrarın konsantrasyonunu arttırır. Konsantre idrar yani koyu renkli idrar mesaneyi rahatsız ederek sistit gibi bulguları ortaya çıkarabilir.

Özellikle kış aylarında ayakların ve bacakların soğuk hava ile temas etmesi durumu idrar yolu enfeksiyonuna neden olmaktadır. Bu dönemlerde enfeksiyonlardan korunmak için ayaklarınızı sıcak tutmanız oldukça önemli. Ayaklarınızı sıcak tutmanız neticesinde idrar yolu bölgesindeki mukozada kanlanma azalacağından bu bölgeden girecek mikroplara karşı direnç de azalacaktır.

İdrar yolu enfeksiyonundan korunmanın 8 yolu

İdrar yolu enfeksiyonu ile ilgili bir diğer merak edilen ise enfeksiyondan korunma yollarıdır. Bizde enfeksiyondan korunmanıza yardımcı olacak bazı yolları sizler için hazırladık. Enfeksiyonu geçirme riskini azaltmak için alınabilecek önlemler aşağıdaki gibidir:

- Bol miktarda su tüketmek

- İdrar tutmaktan kaçınmak

- Tuvalet sonrası temizliği önden arkaya doğru yapmak

- Cinsel ilişkiden önce ve sonra genital bölgeyi temizlemek

- Cinsel ilişki sonrasında idrar yapmak

- Genital bölge temizliğinde sabun kullanımından kaçınmak

- Hijyenik pedleri sık değiştirmek

- Pamuklu iç çamaşırı giymek ve sıkı, oturan kıyafetlerden kaçınmak

Haber365
bilgi@haber365.com.tr