07.01.2019-12:09 (Son Güncelleme:14.01.2022-16:57)

İdrar Yolu Darlığı Nedir, Belirtileri Nelerdir?

İdrar yolunda oluşan darlık idrar geçiş yolunun daralması olarak isimlendirdilir. Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Selami Albayrak merak edilenleri açıkladı. Peki, idrar yolu daralması nedir? İdrar yolu darlığının belirtileri nelerdir? Detaylar haberimizde.

Üretra idrarın kişinin vücudundan atılmasını sağlayan bir kanaldır. Üretra yani idrar yolunda oluşan darlık ise mesaneden idrar geçiş yolunun daralması olarak isimlendird>ilir. İdrar yolunda meydana gelen sorunlar bireyin hayat kalitesini olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Üretranın ve çevresinde bulunan dokuların hasar görmesi sonucunda ortaya çıkan bu durum hakkında Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Selami Albayrak merak edilenleri açıkladı.

Prof. Dr. Selami Albayrak, idrar yolu darlığının nedeni için şunları kaydetti: ''Üretranın ve çevresinde bulunan dokuların zedelenmesi sonucunda oluşan bu durumun sebepleri; Trafik kazaları, kalça kemiği kırıkları, sert bir şekilde düşmek, tedavi edilmeyen iltihaplanmalar ve endoskopik ürolojik ameliyatlar veya girişimlerdir.''

İdrar yolu darlığının belirtileri;

- İdrar yaparken oluşan yanma hissi

- Boşaltım yapamama hissi

- Sürekli idrar varmış gibi hissetmek

- İdrar yaptıktan sonra kalan idrarın akması


ENFEKSİYON BÖBREK BOZUKLUĞUNA NEDEN OLABİLİR!

İdrar yolu darlığının tedavi yöntemine de değinen Albayrak, ''Hastalığın tedavisine yönelik uygulayacağımız tedaviyi darlığın durumuna göre kararlaştırılır. Kısa olan darlıklarda endoskopik tedavi ile dar olan kanal açılır. Fakat bu işlem sonrası hastalık bir süre sonra tekrarlayabilir. Tekrar eden darlıkların tedavisinde üretroplasti uygulanmalıdır. Buradaki amaç idrar yolunda oluşan darlığın tedavi sonrası tekrarlamasını engellemektir. Çünkü tekrar eden darlıklar idrar yolu enfeksiyonlarına veya böbrek bozukluklarına neden olabilir.'' diye belirtti.

Üretroplasti hakkında da bilgi aktarımı yapan Albayrak, ''Üretroplasti, idrar yolunda oluşan darlığın çıkarılıp sağlıklı iki kanal ucunun birbirine bağlanmasıdır. Böylece hastalığın nüksetmesi de önlenmiş olur. Peki, bu işlemi her zaman uygulamak mümkün mü? Burada önemli olan darlığın oluştuğu alanın mesafesidir. Bazı durumlarda kanalın onarılması için ağız ya da dudak iç zarından alınan doku ile yama yaparak tedaviyi gerçekleştiriyoruz. Burada önemli bir unsur da operasyonu yapacak olan cerrahın deneyimidir. Bu tür operasyonlarda tecrübeli bir doktorun müdahalesi tedavi açısından önemlidir.'' diyerek merak edilenlere ışık tuttu.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr