İçişleri Bakanlığı, 81 şehrin valiliğine 'Umuma açık istirahat ve eğlence yerleri' konulu genelge yolladı.
Genelgede, koronavirüs pandemisi çerçevesinde çalışmaları geçici süre için durdurulan ve şu anda kapalı olması gereken bir takım gazino, diskotek, pavyon, birahane, taverna, bar ya da gece kulüplerinin belediye ya da şehir özel idaresine müracaat ederek çalışma konularını değiştirdikleri veya mevcut ruhsatlarına talî çalışma alanı işleterek eski çalışmalarını sürdürdüklerinin anlaşıldığı kaydedildi.
Genelgede, bu çerçevede; ana faaliyet husus gazino, diskotek, pavyon, bar, taverna, birahane ya da gece kulübü olan umuma açık istirahat ve eğlence alanlarının ana çalışma konusunu değiştirerek kafe, restoran, lokanta gibi faaliyet göstermek istemeleri halinde İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik kapsamında eski ruhsatın iptal edilip tekrar ruhsatlandırma işlemi yapılması gerektiği kaydedildi.
Valiler ile kaymakamlar aracılığıyla, 15 Mart itibarıyla çalışma konusu gazino, diskotek, pavyon, birahane, taverna, bar ya da gece kulübü olup belediye ve şehir özel idarelerine başvuran, bu tarihten sonraki eski ruhsatını iptal ederek tekrar ruhsat alarak ana çalışma konusunu değiştiren veya ruhsatına talî çalışma konusu ekleyen işyerlerinin listeleri belediyelerden ve şehir özel yönetimlerinden alınacak. Ana çalışması gazino, diskotek, pavyon, bar, taverna, birahane ya da gece kulübü olup sonradan alakalı yerel idareye başvurarak ana çalışma konusunu değiştiren işyerlerine yönelik kontrol çalışmaları artacak.
Bu kontrollerde çalışma konusunu değiştirerek pandemiyle mücadele çerçevesinde alınan önlemleri devre dışı bırakacak şekilde eski çalışmalarını sürdürdüğü belirlenen işletmeler, alakalı genelgeler kapsamında direkt kapatılacak ve İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin Ek üçüncü maddesi kapsamında ayrıca işlem gerçekleştirilecek.
Ana çalışması gazino, diskotek, pavyon, bar, taverna, birahane ya da gece kulübü olup ruhsatına talî çalışma yapan işyerlerinin çalışmasına izin verilmeyecek.
Vali/Kaymakamlar tarafından yukarıda ifade edilen temeller kapsamında gereken kararların Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27’nci ve 72’nci maddeleri gereğince ivedilikle alınacak.
Uygulama esnasında herhangi bir aksaklığa imkan verilmeyecek ve mağduriyete yol açılmayacak. Verilen kararlara uymayanlar kişilere Umumi Hıfzıssıhha Kanununun alakalı maddeleri gereğince idari işlem sağlanacak ve hususu suç teşkil eden davranışlarla ilgili Türk Ceza Kanununun 195’inci maddesi çerçevesinde gereken adli işlemler yapılacak.