22.05.2018-13:23 (Son Güncelleme:22.01.2022-13:56)

İç Organlar ve Görevleri Nelerdir?

Vücudumuzda olan organların farklı görevleri olsa da hepsi ortak bir çalışma yürütür. Bu sayede nefes alır, sindirim yapar ve hareket ederiz. İşte iç organlarımız ve görevi...

Vücudumuzda olan organların farklı görevleri olsa da, hepsi ortak bir çalışma yürütür. Bu sayede nefes alır, sindirim yapar ve hareket ederiz. Binlerce kimyasal reaksiyon yapılırken, kalbimiz günde 100 bin kez atarak kan pompalar, akciğerlere oksijen gider ve kanı temizler.

İÇ ORGAN NEDİR?

Bir vücuttaki dokuların bir araya gelerek anatomik ve işlevsel bir bütün oluşturduğu, belirli bir görev yapan ve sınırları kesin olarak belirlenmiş vücut bölümüne organ denir.
İnsan vücudunda pek çok organ ve bu organların birleşmesiyle oluşan organ sistemleri mevcuttur. Vücudumuzdaki organlardan bir kısmını “iç organlar” olarak sınıflandırmak mümkündür ve bazı durumlarda da bu ayırımı yapmak gereklidir.
Göz, kulak, kol ve bacaklar da birer organdır. Bununla birlikte, iç organlar, gövdenin içinde olan organlara denir. İç organlarımız göğüs kafesi ve karın boşluğunda yer alır.
Akciğer ve kalp hayati açısında en önemli organlarımızın başında gelmektedir ve bu organlar göğüs kafesi ile çevrelenmiştir. Mide, böbrek ve bağırsaklar gibi diğer iç organlar ise karın boşluğu dediğimiz, göğüs kafesi ile bel arasındaki bölgede yer alır.

İÇ ORGANLARIN GÖREVLERİ NELERDİR?

Kalp, yaşamsal fonksiyonların temelini oluşturan organımızdır. Kalbimiz göğüs boşluğunun iç kısmında yer alır, etrafı zarla çevrili olan bir yapıya sahiptir. İnsanın yaşamsal faaliyetlerini oluşturan eylemleri kalp ve damarlardan oluşan dolaşım sistemi gerçekleştirir. Kalp bu sistem içerisinde olmazsa olmazdır. Vücuttaki canlılığı sağlayarak vücuda kan pompalar.

Karaciğer, vücudumuzda diyaframın hemen alt kısmında bulunan yumuşak bir dokuya sahip organımızdır. Karaciğerimizin temel görevi protein üretimi, depolanması ve kontrol edilmesidir. Kanda bulunan şeker miktarını düzenler. Kanın pıhtılaşması için gerekli maddeleri üretir. >Vücudun ısısını ayarlar. Hormonlar üzerinde etkili olur.


Akciğer, göğüs boşluğu içerisinde bulunur ve soluk alıp vermemizde etkilidir. Ana görevi atmosferdeki oksijeni kan dolaşımına aktarmaktır.

Dalak, karın boşluğunun sol kısmında bulunur. Eskimiş olan kan hücrelerini temizler.

İnce bağırsak, kıvrımlı olan bir yüzey yapısı vardır. Yetişkin bir insan da ortalama yedi metre uzunluğunda bulunur.

Kalın bağırsak, iç bağırsak ile anüs arasında bulunur. Toplam uzunluğu bir buçuk metredir.

Mide, karın bölgesinin sol tarafında bulunur. On beş ile yirmi santim uzunluğundadır.

Böbrek, omurgalılarda bulunan fasulye şeklinde boşaltım organıdır.

Soluk borusu, vücutta solunan havanın geçtiği boruya benzer bir organdır.

Anüs, sindirim kanalının bitiş kısmıdır. Dışkılar buradan dışarı atılır.

On iki parmak bağırsağı, midenin hemen ötesin beş santim kadar uzayan ince bağırsağın bir kısmıdır.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr