İç hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu Magnezyumun eşsiz sırlarını açıkladı!
Kas ve sinir fonksiyonu düzenleyen, kan dengeleyici olan magnezyumun faydalarından bahseden ve aynı zamanda hangi besinlerin içerisinde yer aldığını belirten ünlü iç hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, dikkat çeken bilgilendirmelerde bulundu.
Prof. Dr. Müftüoğlu, Hürriyet’de sağlık sorunları hakkında kaleme aldığı yazısında ’’Tam bir magnezyum fırtınasıyla karşı karşıyayız. Herkes bir şekilde magnezyum eksikliğini tamamlama telaşında'' ifadelerine yer verdi.
Her yerde magnezyum deposu var!
Müftüoğlu, ''Eğer sağlıklı beslenen biriyseniz magnezyum takviyesine pek ihtiyaç duymazsınız. Ama bunun için hangi besinler magnezyum zengini öğrenmek ve bir kenara not etmek zahmetine katlanmanız lazım. Kısacası aslında markette, manavda ve köşe başındaki bakkalda bile magnezyum deposu besinler var. Yeter ki siz onlardan faydalanmayı bilin. Peki, o besinler hangileri diyorsanız aşağıdaki besinlere muhakkak göz gezdirin '' şeklinde önerilerde bulundu.
Magnezyum içeriği bakımından zengini besinler!
ISPANAK: 1 su bardağı 157 mg. magnezyum içerir. (Günlük ihtiyacın yüzde 40’ı)
PAZI: 1 su bardağı 154 mg. magnezyum içerir. (Günlük ihtiyacın yüzde 38’i)
AVOKADO: 1 orta büyüklükte 58 mg. magnezyum içerir. (Günlük ihtiyacın %15’i)
İNCİR: 1 orta büyüklükte 50 mg. magnezyum içerir. (Günlük ihtiyacın yüzde 13’ü)
SİYAH FASULYE: 1/2 su bardağı 60 mg. magnezyum içerir. (Günlük ihtiyacın yüzde 15’i)
BİTTER ÇİKOLATA: 1 kare 95 mg. magnezyum içerir. (Günlük ihtiyacın yüzde 24’ü)
MUZ: 1 orta büyüklükte 32 mg. magnezyum içerir. (Günlük ihtiyacın yüzde 8’i)
YOĞURT YA DA KEFİR: 1 su bardağı 50 mg. magnezyum içerir. (Günlük ihtiyacın %13’ü)
BADEM: 30 gramı 8 mg. magnezyum içerir. (Günlük ihtiyacın yüzde 20’si)
KABAK ÇEKİRDEĞİ: 1/8 su bardağı 92 mg. magnezyum içerir. (Günlük ihtiyacın yüzde 23’ü)
Müftüoğlu’ndan okuyucularına özel tarif!
''1-2 çay kaşığı taze öğütülmüş siyah üzüm çekirdeği, 1 çay kaşığı taze öğütülmüş keten tohumu, 1 çay kaşığı taze öğütülmüş ısırgan otu tohumu, bir çay kaşığı zerdeçal -çay kaşığının ucu kadar karabiber- ve bir çay kaşığı taze çekilmiş toz tarçını bir kâse yoğurda ekleyip karıştırın. Eğer isterseniz, üzerine 1-2 çay kaşığı soğuk sıkım zeytinyağı ekleyin. Bu karışıma ben “beşli karışım” diyorum ve çok güçlü bir antioksidan, antiinflamatuvar ve antiglikasyon kombinasyonu olduğunu düşünüyorum. Karışımı ilk tavsiye edenin de rahmetli Prof. Dr. Ahmet Aydın hoca olduğunu hatırlatıyorum'' tarifinde bulundu.