23.03.2022-09:22 (Son Güncelleme:23.03.2022-09:28)

İBB’nin kestiği ağaçlarla ilgili pes artık dedirten iddia: Koca çınarlar şirketlerin kurbanı mı oldu?

İstanbul Çevre Konseyi Sekreteri Zafer Murat Çetintaş, kesilen çınar ağaçlarıyla ilgili ortaya çarpıcı bir iddia attı. Çetintaş, İBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Prof. Dr. Yasin Çağatay Seçkin’in peyzaj şirketi sahibi olduğunu söyleyerek, “Görevi süresince çınarlara bakım yaptırmamış. Yeni fidanlar onun şirketinden mi alınıyor?” ifadelerini kullandı.

İBB (İstanbul Büyükşehir Belediyesi) yönetimi uyarınca Çırağan Caddesi’ndeki 112 çınar ağacını yasal olmayan bir şekilde gizlice kesilmesine gelen ağır eleştiriler sürerken, olayın görünmeyen kısmına ilişkin çok çarpıcı iddialar ortaya atıldı. İstanbul Çevre Konseyi Sekreteri Zafer Murat Çetintaş, İBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı olarak görev yapan Prof. Dr. Yasin Çağatay Seçkin'in bir peyzaj şirketi olduğunu ve yeni bir çınar fidanın 20 bin liradan satıldığını anımsatarak, "Çınarların kesilmesinin sebebi peyzaj şirketi mi" şeklinde bir soru yöneltti.

Bir çınar ağacı 20 bin lira

Bu iddianın ardından Çetintaş, "Bu ağaçların tedavisi mümkünken ve orman mühendisleri tarafından da bu teyit ediliyorken ağaçları kesmeleri büyük bir katliam. Tarihe tanıklık eden bu ağaçların kesilmesi son derece üzücü" ifadelerini kullandı. Murat Çetintaş, İBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Prof. Dr. Yasin Çağatay Seçkin'ın bir peyzaj şirketi olduğunu tekrar hatırlattı ve şu açıklamaları kullandı:

“Babasıyla birlikte bir fidanlık ve peyzaj şirketi kurdu. Bu durumu asla ve asla inkâr edemezler. Bunu yakın çevresinden de teyit ettirdim. Üniversiteden profesör arkadaşları, 'Kes çınarı dik çınarı' diyor. Öğrendiğim kadarıyla yeni dikilen çınarların fiyatı 20 bin TL civarında. Bu ağaçların nereden temin edildiği konusunda ise bilgi sahibi değiliz. Ağaç A.Ş.'den mi alınıyor, yoksa Çağatay Seçkin'in babasıyla birlikte kurduğu fidanlık ve peyzaj şirketinden mi alınıyor? Derslerinde 2011'den beri hastalıklı ağaçlara yapılan bakımları, tedavileri anlatan bir kişi olarak bu göreve geldiğinde ilk yapması gereken iş bu anıt ağaçların bakımlarını ve tedavilerini devam ettirmesi olması gerekirdi. Onun yerine farklı işlerle uğraştı. Görevi süresince çınarlara ne bir bakım ne de tedavi yaptırmış.”


Görevi bırakmalı

Çağatay Seçkin’in en hızlı şekilde belediyede yaptığı görevden istifa etmesi gerektiğini aktaran Çetintaş, “Şimdi siz hem İBB'de Daire Başkanı olup maaş alacaksınız, hem belediyenin iştiraklerinde de yönetim kurulu üyesi olup maaş alacaksınız, hem profesörlük maaşı alacaksınız ve bir de peyzaj şirketi kuracaksınız. Çağatay Seçkin, savunma yapmak yerine İBB'deki görevinden hemen istifa etmeli.” dedi.

TEMA'dan açıklama

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı olarak çalışmalar yürüten TEMA Vakfı ise asırlık ağaçların kesilmesine 11 gündür herhangi bir açıklama yapmamıştı. Ona gelen eleştirilerin ardından kamuoyuna açıklama yapan vakıf şöyle konuştu: “Vakfımız faaliyet alanındaki konular hakkında bilimsel araştırmalarını tamamlamadan görüşlerini kamuoyuyla paylaşmama prensibiyle çalışmaktadır. Bu konudaki çalışmaların en kısa sürede tamamlanacağını ve görülen lüzum üzerine basın açıklamasının yayınlanacağını kamuoyunun bilgisine sunarız.”

Haber365
bilgi@haber365.com.tr