İBB 2020 Yılı Faaliyet Raporu Deniz Salyasının Nedenini Açıkladı! İstanbul’un Suyu Daha Az Temizlendi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2020 yılı faaliyet raporuna göre İSKİ'nin atık su arıtarak elde edilen temiz suyun oldukça düştüğünü ortaya koydu.
Deniz salyası vakası tüm kıyılarımızı tehdit ediyor. Bu kapsamda İSKİ’nin yayınladığı faaliyet raporu şaşırtıcı bir gerçeği ortaya koydu. İstanbul’un suyu geçen senelere oranla daha az temizleniyor. AK Parti Meclis Üyesi Özlem Erol, ‘Tamam arıtma tesisleri yapmıyorsunuz anladık ama ne olur bari yapılanları tam çalıştırın’ dedi.
İSKİ faaliyet raporunun deniz salyası olayını açıklar nitelikte olduğu ortaya çıktı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2020 yılı faaliyet raporuna göre, İSKİ'nin atık su arıtarak elde edilen temiz su oranı oldukça düşük olduğunu ortaya koydu. Rapora göre İstanbul 2 sene öncesine göre daha az temizlendi. Raporda e 2018'de günlük 4,5 milyon metreküplük su arıtımı yapılırken 2020'de bu rakam 3.8 milyon metreküpte kaldı. Elde edilen temiz su oranı ise, 2018'de 29 milyon metreküp olurken 2020'de bu rakamın 24 milyon metreküpe kadar indiği gözlemlendi.
‘ARITMA TESİSLERİ YAPMIYORSUNUZ ANLADIK AMA NE OLUR BARİ YAPILANLARI TAM ÇALIŞTIRIN’
Konu hakkında İBB Meclisi'nde konuşan AK Parti Meclis Üyesi Özlem Erol, ‘2018 yılında günlük yaklaşık 4,5 milyon metreküplük atık su arıtımı yapılırken, beklentimiz 2020 yılında bunu aşmak değil midir. Ama ne yazık ki 2020 yılında 4,5 milyon metreküplük atık su arıtımı azalmıştır. Bu nasıl bir durumdur anlam veremedik. Tamam arıtma tesisleri yapmıyorsunuz anladık ama ne olur bari yapılanları tam çalıştırın. Faaliyet raporunda defalarca daha çevreci ve gelişmiş bir İSKİ'den bol bol bahsetmişsiniz. Gittikçe her alanda gerileyen bir İSKİ görüntüsü ortaya çıkıyor bunun farkında değil misiniz. 2020 de yapılanlar, sık sık dile getirilen çevreci söylemlerle uyuşmamaktadır. Önceki dönemde 2023 yılına kadar İstanbul'da biyolojik arıtma tesisleri oranını yüzde 90'lara çıkarmak gibi, ön arıtmalar sonrası derin deniz deşarjlarına son verilmesi projemiz vardı. Bu konuda hala hiçbir ilerleme kaydedilmedi. Marmara denizi kirleniyorum diye feryat ediyor. Deniz ve derelerdeki oksijen oranı düştü. Atık su arıtma tesislerinin düzenli olarak çalıştırılmaması nedeniyle Karadeniz ve Marmara Denizindeki azot ve fosfor yoğunluğu artıyor, deniz canlıları da kirlilikten boğuluyor. Bu feryada İSKİ'nin kulak vermesi lazımdır. Çevre ve doğa hiçbir zaman ihmale gelmez’ dedi.