30.06.2024-11:04 (Son Güncelleme:30.06.2024-13:52)

Husiler havalimanını vurdu kriz derinleşiyor: ABD ve İngiltere ile savaş başlayabilir

Kızıldeniz’de gerçekleştirdiği saldırılarla bölgede gerilimi artıran Husiler, bu kez ABD ve İngiltere’ye ait savaş uçaklarının yer aldığı Hudeyde Havalimanı’nı vurdu.

Yemen'de İran destekli Husiler, ABD ve İngiltere'nin, ülkenin batısındaki Uluslararası Hudeyde Havalimanı'na hava saldırısı düzenlediğini iddia etti. Husilere bağlı "El-Mesira" televizyonu, acil koduyla geçtiği haberde, ABD ve İngiltere'nin Hudeyde Havalimanı'na saldırı düzenlediğini duyurdu. Saldırı sonucu havalimanında herhangi bir hasar olup olmadığına dair bilgi verilmezken, ABD ve İngiltere'den de konuya ilişkin bir açıklama yapılmadı.

CENTCOM’dan açıklama

AA’da yer alan habere göre; ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), gün içinde yaptığı açıklamada, son 24 saat içinde Husilere ait 7 insansız hava aracı (İHA) ile bir yer kontrol istasyonunun kullanılamaz hale getirildiğini belirtti. Bu açıklama, Hudeyde Havalimanı'na yönelik iddiaların ardından geldi.


Kızıldeniz'deki son durum

Yemen'de Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki göstererek, 31 Ekim 2023'ten bu yana Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı ticari gemilere el koyma ve saldırı düzenleme eylemlerine devam ediyor. Bu eylemler nedeniyle birçok gemicilik şirketi Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı. ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023'te "Refah Muhafızı Operasyonu" adı altında çok uluslu bir deniz görev gücü oluşturdu.

kursat@haber365.com.tr