15.11.2021-09:19 (Son Güncelleme:04.02.2022-11:46)

Hormon Bozukluğu Nedir, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

Kadınların birçoğu çeşitli nedenlere bağlı olarak hormon sorunları yaşamakta ve bu durum başka hastalıklara zemin hazırlamaktadır. Peki, hormonal bozukluğun nedenleri nedir? Hormonal bozukluğun belirtileri nelerdir? Hormonal bozukluğun tedavisi?

Kadınların birçoğu çeşitli nedenlere bağlı olarak hormon sorunları yaşamakta ve bu durum başka hastalıklara zemin hazırlamaktadır. Stres ve yanlış beslenme hormon dengesizliğinin en önemli sebepleri arasında kabul edilmektedir. Kadınların erkeklere oranla çok daha fazla hormon sorunu yaşamasının nedeni ise yaşamı boyunca geçirdiği dönemleridir. Bunlar; adet görme, hamilelik ve menopozdur. Bu süreçlerde yaşanan fiziksel değişimler hormonal yapı ile doğrudan ilişkilidir.

STRES, HORMON BOZUKLUĞUNA YOL AÇIYOR!

Stres, pek çok hastalığın en önemli sebebi arasında gösterilmektedir. Aynı durum hormonlar için de geçerli olduğu için kronik stres kortizolün yükselmesiyle sonuçlanabiliyor. Ana stres hormonu olan kortizolün temel görevi kan basıncını yükseltmek, kan şekerini ve bağışıklık sistemini düzenlemektir fakat çok stresli olduğumuz durumlarda stres hormonları ciddi problemlerine neden olmaktadır. Kortizol, kişiyi yanlış beslenmeye sürükleyerek şekere olan ihtiyacı artırır. Aynı zamanda östrojen, insülin ile ilgili önemli problemleri beraberinde getirir.

TOKSİNLER HORMONLARIN DENGESİNİ BOZUYOR!

Vücudumuza dışarıdan giren birçok toksin madde bulunmaktadır. Bu toksinler hormonların doğal sistemini bozarak dengesizlikleri meydana getirmektedir. Ne yazık ki bu toksinlerden kaçmak nerede ise imkansızdır çünkü toksinler günlük yaşantımızda kullandığımız eşyalarda da bulunmaktadır. >Bunlardan biri olan ksenoöstrojenler, aynı östrojen hormonuna benzer ve gerçek hormonların kaçmasına sebep olur. Üreme sistemini bozan ksenoöstrojenler, üreme ve gelişim sorunlarını beraberinde getirirler.

ÖSTROJEN SEVİYESİ DÜŞÜNCE NE OLUR?

Kadınlar yaş aldıkça hormonlarında önemli değişimler de ortaya çıkar. Yaş alma ile birlikte vücutlarında testesteron seviyesi erkeklerde olduğu gibi azalmaya başlar aynı şekilde östrojen seviyesinde düşüş meydana gelir. Yaşanan bu durum ile birlikte cinsel isteksizlik, metabolizmanın yavaşlaması, saç dökülmeleri, vücut sıcaklığının düşmesi, kalp hastalıkları ortaya çıkar.

HORMON BOZUKLUĞU NASIL ANLAŞILIR?



- Adet düzensizliği

- Akne problemleri

- Uyku problemleri

- Konsantrasyon güçlüğü

- Yorgunluk

- Depresyon

- Kilo alımı

- Bağırsak sorunları

- Vajinal kuruluk

- İştah

- Memede kistler

- Göğüslerde hassasiyet

- Kısırlık

- Saç dökülmesi

- Göz kuruluğu

- Aşırı tüylenme

- Kilo almak

HORMON BOZUKLUĞU HANGİ HASTALIKLARA YOL AÇAR?


- Polikistik over sendromu

- Erken menopoz

- Yumurtalık kanseri

- Birincil yumurta yetmezliği

HORMON BOZUKLUĞU NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Hormon bozukluğunun tedavisi, bozukluğun ortaya çıkma sebebine göre değişiklik göstermektedir. Bunun için ilk olarak; fiziki muayeneler, ultrason görüntüleri ve laboratuvar testleri ile hormon dengesine sebep olan faktörler belirlenmektedir. Sonrasında ise uygun ilaç ile tedaviye başlanır. İlaç tedavisinde östrojen ve progesteron formları içeren ilaçlar tercih edilmektedir.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr