08.08.2020-16:53 (Son Güncelleme:08.08.2020-16:47)

Horlamayı Engellemenin Yolları

Hava üst solunum yolundan geçerken boğaz kısmından geçişi esnasında yumuşak dokunun titreşmesi ile ortaya çıkan sese horlama denmektedir. Yumuşak doku havanın geçişiyle titremektedir ve titreşim sırasında çıkan ses ile horlama oluşur. Peki horlama nasıl engellenir? İşte detaylar…

Özellikle uyku sırasında oluşur. Uyku sırasında vücuttaki gevşeme olmaktadır. Dil kökü, damaklar ile küçük dil ile boğazın birleştiği alanda normalde bir miktar boşluk bulunmaktadır. Bu boşluk uyku esnasında gevşeme sebebiyle biraz daha azalmaktadır. Havanın geçiş yolunun biraz daha daralması sebebiyle de horlama gerçekleşmektedir. Hava yolu ne kadar dar ise nefes alıp verirken ortaya çıkan sesin şiddeti o denli yüksek ya da düşük olacaktır.

HORLAMA KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Horlama çok büyük bir oranda yetişkinlerde görünür ve yetişkinlerin yüzde 45’inde ara sıra, yüzde 25’inde ise her uyku sırasında görülür. Yetişkinlerde horlayanların yüzde 5’i ise çok şiddetli horlamaktadır. Bazen çocukluk döneminde de horlama vakaları görülebilmektedir.

Çocukluk döneminde ise horlama vakaları çocukların yüzde 12sini oluşturmaktadır. Eğer birisinde horlama varsa vücuda giren bir enfeksiyon sebebiyle horlamanın şiddeti daha da artabilir. Horlama nasıl geçer sorusunun cevabından önce horlamaya sebep olan şeyleri açıklamakta fayda bulunmaktadır. Kısaca horlama nedenleri uykuda alınan vücut şekli, ileri yaş ve aşırı kilodur. Horlamanın şiddeti de bunlara paralel olarak artar. Örneğin kilo ne kadar fazla ise horlamanın şiddeti de o kadar artacaktır. Basit horlamalar horlayan kişinin uykusunu bölmeyecektir fakat uyku kalitesinin düşmesine neden olacağı için kişi yeterince dinlenemez.

UYKU APNESİNDE HORLAMA

Uyku apnesi sendromunda ise horlama esnasında solunum tıkanır ve o süreliğine solunum durur ve kişi uykudan uyanır. Bu önemli bir rahatsızlıktır. Bir gecede sadece bir kez değil birçok kez solunum tıkanmasından dolayı uyanılabilir. Bu da oldukça fazla sağlık sorununa neden olmaktadır. Bu yüzden horlamanın verdiği belirtiler esas olarak dikkate alınmalıdır. Kadınlarda menopoz döneminden sonra hormonsal değişikliklerden dolayı horlama başlayabilir. Fizyolojik değişim sebepleri dolayısıyla horlamanın şiddeti de artabilir. Alkol ya da ilaç kullanıma bağlı olarak da horlama başlayabilir. Sırt üstü yatıldığında horlama artabilir.

HORLAMA NASIL GEÇER?

Uyku apnesine neden olmayan horlamalar, daha yüksek yastıklar kullanarak ya da uyku şeklinin farklılaştırılması, fazla kilolardan kurtulmak, ağır gıdalardan uzak durmak, alkolü ve sigarayı bırakmak ve burun bandı kullanmak gibi yöntemlerle kontrol altına alınabilmektedir. Tüm alınan önlemlere karşın halen horlama geçmedi ise daha profesyonel yöntemler uygulanmalıdır.

Horlama nasıl geçer sorusuna verilecek yanıt, horlayan kişi mutlaka kulak burun boğaz uzmanına tedavi olmalıdır. Doktor tarafından gerekli horlamaya neden olan problemi öğrenmek için gerekli tetkikler yapılacak ve tedavi uygulanacaktır. Bunun için diş hekimlerinin hastaya özel olarak yaptığı ağız içerisine yerleştirilen bir alet kullanılmaktadır. Uykudan önce hasta tarafından ağza yerleştirilir. Bu cihaz dilin arkaya doğru gitmesini engellemektedir. Horlama nasıl geçer sorusunun diğer cevabı ise operasyondur.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr