30.01.2021-13:35 (Son Güncelleme:30.01.2021-13:41)

Horlamanın Nedeni Nedir?

Bir üst solunum yolu vakası olan horlama birçok insanın sorunudur. Horlama sorunu yaşayan bireylerin horlama tedavisi ile alakalı araştırmaları sürüyor. Peki horlama neden olur ve nasıl geçer? Horlamanın tedavisi nedir? Horlamanın tedavisi var mı?

Horlamadan muzdarip bireyler horlamanın sebeplerini araştırıyor. Üst solunum yolu vakası olan horlama milyonlarca kişinin problemidir. Üst solunum yollarından geçen havanın boğazdan gelmesi esnasında yumuşak dokunun titremesi manasına gelen horlama nasıl geçer? Horlama neden olur, çözümü nedir?

HORLAMA NEDEN OLUR?

Uyku esnasında yutak bölgesinde yumuşak damak, küçük dil ve bademciklerde oluşan gevşeme ile bu bölgedeki yumuşak dokuda solunuma bağlı titreşim gerçekleşir. Bu titreşimin etkisi ile beraber ortaya çıkan ses horlama olarak adlandırılır.

Dünya genelinde insanların yüzde 35,7’sinin uyku problemi yaşadığını söyleyen Dr. Tuğrul Saygı, horlamanın kişinin uyku kalitesine dair önemli mesajlar verdiğine dikkat çekti. Saygı, 'Aşırı horlama burun, boğaz ve çene şekliyle ilgili sorunlar veya uyku apnesi gibi hastalıkların habercisi olabilir' dedi.

NEDEN HORLARIZ?

Horlamanın nedeni genellikle uyuduğumuz pozisyona bağlı olarak görülmektedir. Ancak en büyük sebepleri alkol ve sigara tüketimi, yorgunluk, uykusuzluk ve eğer varsa enfeksiyon hastalıklarıdır. Özellikle enfeksiyon hastalıklarının kullandığı bazı ilaçlar horlamaya neden olabilmektedir.

Uyku esnasında geniz bölgesinde bulunan yumuşak dokuda bir miktar gevşeme gerçekleşir. Bu gevşeme ile beraber nefes alıp vermede de güçlük yaşanır. Hava akışının bu bölgede oluşturduğu türbülans ise yumuşak dokuların titremesine neden olmaktadır. Oluşan bu ses de horlama olarak ifade edilmektedir.

Horlama sorunu yaşayan bireyler, sabahları genellikle halsiz ve uykusuz bir şekilde uyanırlar. Fakat horlayan kişiler horladığını anlayamadığı için bu halsizliğin sebebinin neyden kaynaklandığını bilemezler.

HORLAMA NASIL GEÇER?

Uyku sırasında yaşanan bu horlamaların geçmesi elbette mümkündür. İlk olarak uyku pozisyonunun değiştirilmesi gerekir. Bunlar dışında daha yüksek yastıkta yatmak ve fazla kilolardan kurtulmak da horlamayı geçirmektedir. Tüm bunlar çözüme ulaştırmıyorsa tedavi için alanında uzman kişilerle görüşmekte fayda var.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr