07.10.2024-10:27 (Son Güncelleme:07.10.2024-10:27)

Hizan'da Geleneksel Üzüm Pekmezi Üretimi Devam Ediyor

Hizan'ın Akşar köyünde, köylüler geleneksel yöntemlerle organik üzüm pekmezi üretiyor.

Asırlardır Geleneksel Yöntemler

İtli’nin Hizan ilçesinde, köylüler asırlardır süregelen geleneksel yöntemlerle üzüm pekmezi yapma geleneğini yaşatmaya devam ediyor.

Akşar Köyü'nde Üzüm Pekmezi Yapımı

Hizan’a bağlı Akşar köyü Aşağı Kılavuz mezrasındaki sakinler, titizlikle yetiştirdikleri üzümleri bağ bozumunda toplayarak köylerine getiriyorlar.

Pekmez Üretim Süreci

Köy sakinleri, yıkadıkları üzümleri ezerek elde ettikleri suyu, "maya" olarak kullandıkları beyaz toprak ile karıştırarak büyük kazanlarda kaynatıyorlar.

Meşakkatli bir süreç sonunda, elde ettikleri pekmezin bir bölümünü kendilerine ayıran köylüler, diğer kısmını da satarak ekonomik gelir elde ediyorlar.

Erkan Özer’in Açıklamaları

Mezra sakinlerinden Erkan Özer, atalarından miras kalan pekmez yapma geleneğini yıllardır sürdürdüklerini belirtti. Bağdan topladıkları üzümleri yıkadıktan sonra sıkma kazanlarına doldurduklarını ifade eden Özer şöyle konuştu:

"Üzümlerimizi sıktıktan sonra elde ettiğimiz suyu toprak mayası ile karıştırıp bidonlara koyuyoruz. Dinlendirdikten sonra kazanlara bırakıyoruz. 100 litre üzüm suyundan yaklaşık 35-40 litre pekmez elde ediyoruz. 280 derecede kaynatıp tüm toksinlerini alıyoruz. Hazır olan pekmezimizi çevre illere ve dostlarımıza sunuyoruz."

Doğal Ürünlerin Faydaları

Özer, doğal olarak üretilen üzüm pekmezinin birçok hastalığa iyi geldiğini, bu nedenle ürünlerinin tercih edildiğini vurguladı.

Bitlis'in Hizan ilçesinde köylüler, asırlardır geleneksel yöntemlerle üzüm pekmezi yapmayı sürdürüyor. İlçeye bağlı Akşar köyü Aşağı Kılavuz mezrası sakinleri, özenle yetiştirdikleri üzümleri bağ bozumunda toplayıp köye taşıyor. Köy sakinleri, yıkadıkları üzümleri ezerek elde ettikleri suyu, "maya" olarak kullandıkları beyaz toprakla karıştırıp büyük kazanlarda kaynatıyor.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr